Ytterskolorna – då valfråga, nu tystnad

Vid valet 2010 var ytterskolorna en valfråga för Socialdemokraterna i Gnesta. Efter att man flyttat tillbaka femteklassarna har det var mest varit tyst, trots att vissa skolor fortfarande har svårt att få ekonomin att gå ihop. Föräldern Jonas Bylund säger att en skola var en viktig faktor när hans familj flyttade till Stjärnhov för ett år sedan.

Gnesta2014-09-05 22:43

Det var år 2009 som Alliansen, som då var i styrande i Gnesta, bestämde att eleverna i femte- och sjätteklass i skolorna i Laxne, Björnlunda och Stjärnhov ska skulle flytta in till Gnesta istället. Anledningen var att man hade svårt att få ekonomin i skolorna att gå ihop. Kvarnbackaskolan, Laxne skola och Welandersborgs skola blev därmed f-4-skolor. Flytten av femmorna och sexorna väckte debatt, bland föräldrar, invånare och politiker. Socialdemokraterna, som satt sig emot flytten, beslutade att gå till val på att flytta tillbaka femmorna till ytterskolorna.

Socialdemokraterna kom ut som styrande efter valet 2010 och i april 2011 flyttades eleverna tillbaka till ytterorterna. Den ekonomiska lösningen blev att alla skolor med mindre än 50 elever i årskurs 1-5 får en högre elevpeng per elev. Alliansen, som nu var i opposition, var emot elevpengspåslaget eftersom de menade att det visade att alla barn inte var lika värda.

Men femmorna förblev i ytterorterna. Det skulle dock visa sig kostsamt. Under 2013 gick hela skolförvaltningen back och framför allt var det ytterskolorna som inte klarade ekonomin. Och inför årets val verkar frågan vara allt annat än het för kommunens politiker.

För Jonas Bylund och hans familj var skolan och förskolan en viktig bit när de flyttade till Stjärnhov från Stockholm för ett år sedan. Hans båda söner är fem år och går än så länge på förskolan. Men även här har de till viss del märkt av att det är ont om barn.

– Inför varje termin säger de att det finns tillräckligt med barn nu till förskolan, men att man inte vet framöver. Å andra sidan finns det andra som säger att man sagt så länge, säger han.

Jonas Bylund säger att det var viktigt för honom och sambon att de skulle kunna gå med barnen till förskolan och att barnen sedan ska kunna gå själva. Att sönerna behöver åka buss till skolan i sjätte klass känner han är okej, kanske även i femteklass. Men tidigare än så är han tveksam till.

– Det beror på hur grabbarna är och hur stora avstånden är. Men det är en stor skillnad på att åka buss i sexan och i fyran, säger Jonas Bylund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om