Barnfamilj blev sjuk i mögelskadad bostad – nu står de utan hem

Familjen Lindqvist–Israelsson fick över en natt lämna det mögelangripna huset de hyrt i Ehrendal, som bland annat gjort tio månader gamla My svårt astmasjuk.

– Att inte ha ett hem är värst, säger Elin Lindqvist.

23 januari 2019 06:30

SN träffar familjen Lindqvist- Israelsson i ett tillfälligt boende vid Borgs gård där Marcus och Elin bor tillsammans med sina fem barn – My tio månader, Frans sju år, Tindra åtta år, Josefin tio år och 14-åringen Linnea.

– Här får vi åtminstone bo till maj. Men sedan vet vi inte var vi ska ta vägen, konstaterar Elin och Marcus krasst.

Paret som är uppvuxna i Gnesta var glada över att kunna få flytta in i ett stort hus vid Ehrendahl 2015. Den tidigare hyresgästen hade påpekat att det luktade lite i huset men mer än så var det inte, berättar Marcus.

– Det var ju perfekt att få hyra det gamla fina huset på landet. Alla barn hade ett eget rum och vi hade en stor tomt. Vi stortrivdes och skaffade till och med hund.

Men när yngsta dottern My föddes i mars 2018 så förändrades det mesta. Hon var ständigt sjuk med nästäppa, hosta och rinnande ögon så det blev otaliga läkarbesök.

En kväll fick My så pass kraftig andnöd att de åkte in akut till Nyköpings lasarett där läkarna konstaterades astma och allergi.

– Men trots kortison och penicillin så blev hon aldrig frisk. Till slut så undrade vården om det kanske kunde vara huset vi bodde i.

Det värsta är att vi som barnfamilj inte fått någon som helst hjälp från socialtjänsten

Marcus undersökte därefter både grund och vind vilket gav resultat – mögel påträffades. De kontaktade Anticimex som dömde ut huset som obeboeligt på grund av allt mögel.

Över en natt lämnade familjen huset och flyttade in i Linneas systers hem tillfälligt. Alla möbler som är angripna av mögelsporer har lämnats kvar i huset.

Familjen hoppas även komma överens med hyresvärden och dennes försäkringsbolag om ersättning som kompensation för allt lidande.

– Vårt försäkringsbolag ersätter inte skador som orsakats på grund av bristande underhåll från hyresvärden, säger Elin som även kontaktat Hyresgästföreningen.

– Men det värsta är att vi som barnfamilj inte fått någon som helst hjälp från socialtjänsten trots att vi förlorat det mesta. Vi räknas inte som hemlösa!

Skulle ni kunna köpa en bostad?

– Vi har inte ens råd till insatsen med bankernas nya regler. Jag är ju mammaledig men även om min mamma går i borgen så får vi inte ihop det.

– Det skulle ju vara enkelt om det bara var vi två men vi är ju sju personer och kan inte bara tränga ihop oss i en tvåa. Barnen tycker det är jättejobbigt redan nu och vill bara veta att de snart har ett hem som de kan ta hem kompisar från skolan till.

De konstaterar krasst att de stått några år i Gnestahems kö och hoppas att poängsystemet snart kan ge ett resultat.

– Det enda positiva är att vår yngsta dotter blivit frisk efter att vi flyttat. Även om hon fortfarande utreds av specialistläkare, säger Elin Lindqvist.

Fembarnsfamiljen i Gnesta upptäckte att huset de hyrde var angripet av mögel - något som även gjort snart ettåriga My svårt astmasjuk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Ekström

Ämnen du kan följa