Blomsterboom står sig – hittills

Strax innan jul öppnade plötsligt fyra nya blomsterbutiker i Gnesta. Den hårda konkurrensen tycks dock ha lett till samarbeten snarare än konflikter.

12 maj 2019 10:48

Det är inte ofta det öppnar fyra nya butiker i Gnesta centrum. Men i december slog fyra nya handlare upp portarna, och samtliga säljer blommor. Det fanns en viss oro att kundunderlaget inte skulle räcka till, men samtliga fyra butiker är fortfarande igång och kränger växter.

– Det går runt, det gör det. Siffrorna pekar åt rätt håll, konstaterar Rebecca Long, som driver Cyklamendamen på Västra Storgatan.

Kommer alla butikerna finnas kvar om några år?

– Nej, det tror jag inte. Underlaget i Gnesta är inte så stort.

Trots att det är tuff konkurrens om blomsterkunderna, där även mataffärerna numera tar en bit av kakan, har flera av de nya handlarna funnit varandra och inlett samarbeten. Det handlar bland annat om att skicka kunder till varandra, när något utanför sortimentet efterfrågas.

– Vi hjälper varandra med lite större arrangemang ibland också, säger Astrid Sparringer på Blomstertider på Torggatan.

Butikerna har också nischat sig ganska tydligt för att sticka ut, vilket i förlängningen leder till ett brett utbud för konsumenterna, menar hon.

– Jag har satsat ännu mer på min inriktning på närodlade växter och återbruk, säger Astrid Sparringer och visar en blomma planterad i en gammal såssnipa inköpt på loppis.

Linda Klasson, som driver Unikum vid Stora torget, har fortfarande kvar sitt ordinarie arbete. Butiken är nu öppen på kvällar och helger.

– Det är svårt med fyra aktörer på den här marknaden som vi har i Gnesta, men det är klart man hankar sig fram. Jag vill jobba med blommor för att det är kreativt och kul.

Hon håller med om att samarbete är viktigt.

– Ja, vi måste hjälpas åt även som konkurrenter. Jag ser oss mer som komplement till varandra, därför är det viktigt att hitta sin nisch, säger Linda Klasson.

I Gröna butikens gamla lokaler på Västra storgatan öppnade Elin Björnefjärd ny verksamhet i december. Hon har sedan tidigare en butik i Nykvarn, och företaget har anställda bakom disken till skillnad från övriga tre butiker.

– Jag är glatt överraskad måste jag säga, jag tycker att vi har fått ett väldigt fint bemötande av Gnestaborna. Vi känner oss välkomna.

Har ni haft någon kontakt med de andra butikerna?

– Nej, vi har faktiskt inte det. Jag är själv inte i Gnesta speciellt mycket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling