Hon och Isabel Ramírez cykelpendlar in till jobbet varje dag. Syftet med den nya cykelbanan längs Mariefredsvägen, som blev klar i april, var att den skulle binda ihop befintliga grusvägar och skapa en väg från Gnesta till Klämmingsbergsbadet.
– Vi hade längtat i flera år. Men vi blev snabbt besvikna, för det här gruset går ju inte att cykla på. Däcken bara gräver ner sig i marken. Det är femtio meter från cykelbanans start till Södertuna som är okej, men resten går inte att cykla på, säger Ramírez.
– Dessutom är gruset så vasst att man får punka. Vår vän, som har lådcykel, har fått punka fyra gånger, säger Britt Eriksson, och fortsätter:
– Det var ju tänkt att det skulle bli säkrare för barn att cykla här ut till Klämmingsbergsbadet, men när jag har cyklat har jag sett att barnen också väljer vägen. Häromdagen var det tre små drullputtar som vinglade fram på landsvägen, säger hon.
Dessutom tycker de båda att cykelbanan är för smal.
– Man kan inte mötas när man cyklar. Och varför har man inte anlagt den precis invid vägen, utan med ett dike mellan? Som det är nu fattar jag inte hur man ska ploga och vinterunderhålla den, säger Britt Eriksson.
– För den som promenerar är det en jättebra gångväg, men som cykelbana fungerar den inte, säger Isabel Ramírez.
De har hört att anledningen till att cykelbanan blev som den blev är att pengarna tog slut. Men det avfärdas av Ghita Sjösteen, teknisk chef på Gnesta kommun.
– Det är en avvägning, ett politiskt beslut, mellan framkomlighet och kostnad, säger hon.
Och vad gäller att ploga, har det aldrig varit aktuellt.
– Den kommer inte vinterunderhållas. Det är en ren sommarväg.
Vad gäller asfaltering och vägens placering är det också en avvägning mellan kostnad och framkomlighet, men där finns också ännu en faktor. Cykelbanan har anlagts på mark som inte tillhör kommunen.
– Där får man tänka på hur mycket jordbruksmark man tar i anspråk. Och vid Gropstugan går vägen dikt an vid fastigheten, det fanns inte mer utrymme där om man inte skulle dra vägen inne på deras tomt.
Gruset är dock något som kommunen kan komma att se över.
– Vi får titta på det om det behövs några förbättringar. Nu testar vi under sommaren och så kan vi utvärdera efter det om vi behöver ha en annan typ av grus eller platta till lite extra, säger Ghita Sjösteen.