Familjeföretag ska kränga korv på Storgatan i Gnesta

Ännu en ny affär har slagit upp portarna i Gnesta. Bakom disken på charkbutiken står Thomas Malmertoft, som har hållit i korvkurser i andra änden av stan de senaste åren.

15 april 2019 19:34

Thomas Malmertoft kom till Sverige från Uruguay som politisk flykting på 70-talet och jobbade i många år i tryckeri- och reklambranschen. Men genom en kund i slakthusområdet i Stockholm fick han upp ögonen för charkens ädla konst.

– De bjöd in en charkuterist från Uruguay som skulle göra salami. Han kunde ingen engelska, så jag fick tolka. Det var så jag lärde mig allt, säger Thomas Malmertoft.

Sedan dess har han drivit charkbutik på Teneriffa, och jobbat på en butik i Tyresö. För fyra år sedan startade han Charkskolan i Gnesta tillsammans med sin son Daniel Bentancor. Förra året byggde de om delar av skolan för att kunna producera egen korv, och målet har hela tiden varit att öppna en butik i Gnesta.

– Jag är 65 år nu och borde väl egentligen dra mig tillbaka. När vi har fått ordning på allt ska Daniel ta över.

I charkdisken ligger färska korvar med bekanta namn. Men innehållet i den här chorizon skiljer sig markant från sin vakuumförpackade namne i mataffären, menar Thomas.

– Vi satsar bara på högsta kvalitet, och eftersom vi har produktionen så nära kan vi sälja färskt. Det är inte billigt, men folk vill veta vad de stoppar i sig i dag och är villiga att betala lite extra för bra kvalitet.

Än så länge kommer köttet från ett slakteri i Skövde, men målet är att samarbeta med lokala köttproducenter.

– Jag har ganska bra kontakter i branschen, men det är svårt när det inte finns några slakterier i närheten, säger Thomas Malmertoft.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling