Fortsatt kö för boendeplatser – "Mycket besvikna"

Omsorgsrådets oro möttes med svalt intresse i socialnämnden nyligen. Gunilla Bränström är besviken.

4 juni 2019 20:45

Som tidningen berättat tidigare lyfte kommunens pensionärs- och omsorgsråd, KPOR, oron kring brist på äldreboendeplatser inför socialnämndens senaste möte. Rådet fick dock inte mycket gehör för sina frågeställningar, menar Gunilla Bränström, som representerar SPF seniorerna.

– Vi var mycket besvikna efter sammanträdet. Vi lämnade in en skrivelse med synpunkter, men de togs aldrig upp, säger hon.

Socialnämnden borde ha återremitterat ärendet för en ordentlig utredning, tycker Gunilla Bränström. Hon var på plats under nämndens sammanträde, men fick inte tillfälle att säga något. Helst vill rådet att en ny avdelning öppnas på Frustunagården.

Kommer ni ta upp den här frågan i rådet framöver?

– Ja det är klart, men nästa möte är inte förr än i september. Jag har haft kontakt med flera anhöriga till personer som väntar på en plats. De är förtvivlade och ledsna. Jag känner verkligen för de här människorna, säger Gunilla Bränström.

Socialnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne (M) menar att strategin fortsatt är att använda "gummibandsplatser" för att möta behovet, som i nuläget inte bedöms vara tillräckligt stort för att öppna en ny avdelning.

– Vi bevakar utvecklingen löpande, verksamheten är svårbedömd och kan variera över tid. Det är inte bara att öppna en extra avdelning med cirka tio platser. Det är en resursfråga både personellt, ekonomiskt och praktiskt, säger hon.

I maj var det 13 personer som stod i kö i väntan på en plats, varav tre hade väntat i mer än tre månader.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling