Granne förtvivlad över status quo på Solbacka

Det är dags att kommunen kliver in och tar tag i de fallfärdiga byggnaderna vid Solbacka, tycker grannen Claes Eriksson.

Claes Eriksson bor granne med Solbacka och är bekymrad över att de anrika gamla byggnaderna står och förfaller.

Claes Eriksson bor granne med Solbacka och är bekymrad över att de anrika gamla byggnaderna står och förfaller.

Foto: Henrik Norling

Gnesta kommun2019-11-07 06:33

Det påminner om spökstaden Pripjat i närheten av Tjernobyl, konstaterar Claes Eriksson när vi tar en promenad förbi Solbackaområdet. Flera av byggnaderna har krossade glasrutor och uppbrutna dörrar. Kikar man in syns spår efter skolan, konferensanläggningen och flyktingboendet som huserat här tidigare. Den stora Sverigeflaggan i trä på gårdsplanen som blev vida omskriven 2015 har svalts av vildvuxet gräs.

– Det har ju gått så långt att de har börjat sno kopparledningar där inne, berättar Claes Eriksson.

Han bor granne med Solbacka och har många fina minnen från anläggningen och golfbanan. Men just nu väcker fastigheten mer frustration än nostalgiska känslor.

– Vi som bor här i området mår illa av att se det här. Man vill ogärna röra sig i närheten. Det är skamligt att man låtit Solbacka stå och förfalla i alla dessa år, säger Claes Eriksson.

Han menar att kommunen borde ta ansvar genom att gå in och kräva att fastighetsägaren sköter underhållet, och att det finns stöd för sådana krav i plan- och bygglagen.

– Värdet i byggnaderna är ju i princip noll. En exekutiv auktion hade kanske varit det bästa, men nummer ett är att stoppa förfallet. Om Solbacka hade legat i Gnesta och inte i Stjärnhov så hade kommunen agerat för länge sedan, säger Claes Eriksson.

Längs det gamla elljusspåret som löper i skogen längs golfbanan syns fler ledtrådar från tidigare verksamheter på Solbacka. En gammal paintballbana är fortfarande i ganska gott skick, trots att den inte nyttjats på 20 år. Intill banan sitter metallvajrar i snubbelhöjd kvar i träden. De tycks ha använts till någon typ av lek när det begav sig.

Många av granarna på Solbackas mark är även angripna av granbarkborre, som dödar träden och sprider sig vidare. Ännu ett tecken på att fastighetsägaren inte tar sitt ansvar, enligt Claes Eriksson.

För ett drygt år sedan rapporterade tidningen om ägaren Guoqiang Zhaos planer på att bygga 138 enplansbostäder riktade till seniorer samt en internationell restaurangskola på Solbackaområdet. Arkitektskisser togs fram och möten hölls med kommunen, som visserligen var en smula skeptiska till den relativt höga exploateringsgraden. Men sedan dess har inget mer hörts om Solbacka.

Annonsen med en prislapp på 35 miljoner kronor som tidigare legat ute på Hemnet finns inte längre kvar.

Tidningen har utan framgång sökt fastighetsägaren för en kommentar.

Spår av inbrott och skadegörelse syns på flera av byggnaderna på Solbackaområdet.
Spår av inbrott och skadegörelse syns på flera av byggnaderna på Solbackaområdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!