Hon vill att grannen ska odla mat i din trädgård

Mitt i Gnesta smids just nu planer på att revolutionera matsystemet med hjälp av igenvuxna trädgårdar och gröna lägenhetsfingrar.

5 maj 2019 20:10

Idén är lika enkel som briljant: föra samman odlingssugna i lägenheter med tomtägare som inte har kraft eller vilja att använda sin mark.

Konceptet föddes när grundaren Rebecka Hagman promenerade runt i Stockholms södra förorter som föräldraledig för några år sedan.

– Just nu har vi 800 registrerade odlare och markägare, berättar hon och visar kartan med ikoner spridda över hela landet.

Co-Grow fick mycket uppmärksamhet kring lanseringen för två år sedan och syntes i bland annat TV4:s Nyhetsmorgon och i Eskilstuna-Kuriren. Sedan dess har Rebecka Hagman flyttat till Gnesta, och den ideella föreningen håller just nu på med en ansökan om innovationsstöd från EU. Om allt går vägen kan det ge miljonbelopp, som skulle ge förutsättningar att ta tjänsten till nästa nivå.

– Vi tänker att vi vill revolutionera hela matsystemet, säger Rebecka Hagman.

Hon driver föreningen ideellt tillsammans med tre likasinnade personer. Till vardags jobbar eller studerar de dock heltid, och det har inte funnits tid eller resurser att beta av den långa listan med utvecklingsidéer.

– Vi vill ta fram en affärsplan och kommersialisera idén och har egentligen tre målgrupper: markägare, småskaliga matproducenter och kunder som vill köpa närodlat.

– Det pratas mycket om den nya gröna vågen. Vi ser trender som att allt fler folkhögskolor startar kurser i att odla småskaligt, och nya andelsjordbruk där konsumenter prenumererar på närodlade grönsaker.

Affärsidén tycks ligga rätt i tiden, och gänget bakom föreningen har höga ambitioner.

– Det finns en del lokala initiativ i bland annat USA och England, men det är inget som riktigt tagit fart. Vi tror att vi kan ta Co-Grow internationellt, säger Rebecka Hagman.

Det finns även andra vinster med att odla mat i grannens trädgård, förutom att bidra till mer klimatvänlig konsumtion. I områden som den Stockholmsförort där Rebecka gick runt med barnvagnen för några år sedan trängs gamla lägenheter från miljonprogrammet med villor i 10 miljoners-klassen.

– Det leder till helt nya möten mellan människor som annars aldrig hade träffats. Det har varit jättekul att bidra till ett mer tolerant samhälle, konstaterar Rebecka Hagman.

I Gnesta finns än så länge bara en odlare registrerad på Co-Grows sajt, men inga tomtägare. Närmaste plupp för odlingsmark finns i Hölö.

– Men det är lite för långt, helst ska man hitta en granne för att det ska fungera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!