Hon vill vidga besökarnas vyer - möt Julita gårds nya chef Eva Skyllberg

Den 20 augusti tillträdde Björnlundabon och MP-politikern Eva Skyllberg som ny avdelningschef på Julita gård i Katrineholm med siktet inställt på att bredda verksamheten.

19 juli 2018 05:00

Trots att kalendern hunnit en bra bit in i oktober är det mer som en härlig sensommardag i Julita gårds park. Det är sagolikt vackert med solglitter i färgrika lövverken, ljumma vindar och i trädgården har blomsterprakten ännu inte gått in i frostnupet viloläge.

I drygt ett år har Julita gård stått utan avdelningschef, men nu har arkeologen Eva Skyllberg axlat uppdraget.

– Det är jättekul att vara här, det är ett fantastiskt uppdrag. Jag fick en väldigt omfattande introduktion på Nordiska museet i Stockholm och började här i Julita i september. Det är väldigt intensivt., berättar Julita gårds avdelningschef Eva Skyllberg, som även sitter i Gnestas kommunfullmäktige för Miljöpartiet.

Hennes grundmurade historieintresse väcktes tidigt och 2002 kom hennes doktorsavhandling om Södermanlands medeltida bergsbruk.

– Jag har arbetat med kulturlandskap och kulturmiljövård i 25 år och både forskat om och arbetat i Sörmland. Min bas har varit riksantikvarieämbetet i Stockholm, universiteten och museerna, berättar hon.

Det är också i Sörmland hon sedan länge har sina bopålar på en faluröd 1800-talsgård utanför Björnlunda mellan Flen och Gnesta. Som avdelningschef ska hon leda verksamheten och utvecklingen av Julita gård och ambitionen är att utvidga besöksmålet. Bollen är redan satt i rullning och planeringen inför nästa säsong är i full gång.

– Vi ska även påbörja en femårsplan och vill försöka få besökarna att uppleva helheten. Vi har en väldigt bred verksamhet och området är så mycket mer än Stora huset, trädgården och Pettson. Om ett eller två år kommer satsningen att bli synlig för besökarna.

Herrgårdar där man kan besöka huvudbyggnad och park finns det gott om, men Eva Skyllberg lyfter fram det unika i att Julita gårds ägor är intakta och att ekonomibyggnaderna finns bevarade.

– Vi har massor vi kan skapa evenemang och temavisningar om. Julita gård omfattar 360 hus och 2200 hektar mark och har till exempel Statarbacken, alla små torp och fornlämningar där vi kan skylta upp. Arthur Bäckströms Skansenmuseum är en pärla som vi ska revitalisera och det är en annan utmaning. Har vi bara resurser kan vi göra fantastiska saker, säger Eva Skyllberg.

Hon beskriver sig själv som en realistisk och resultatinriktad person som får saker gjorda.

– Samtidigt är jag 50 år, har stor livserfarenhet och van vid att samordna grupper. Det ska finnas arbetsglädje när man arbetar mot gemensamma mål, då blir det ett bra resultat.

Eva Skyllberg

Bor: på 1800-talsgård i Björnlunda

Familj: man och tre barn.

Oanad talang: Jag drejar och tycker om att skapa konsthantverk.

Fritidsintressen: Jag är en upptäcktsresande som gillar att gå utanför ramarna. I vintras var jag sex veckor i Namibia och Sydafrika och åkte runt i safaribil med taktält. Det var min 50-årspresent till mig själv och det var helt fantastiskt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson

Ämnen du kan följa