Tidningen har tidigare rapporterat om hur en palliativ patient, alltså en patient i livets slutskede, inte fick sin smärtstillande medicin av hemtjänsten.
Patienten var ordinerad smärtstillande, och skulle få den vid bestämda tider för att patienten inte skulle få smärtgenombrott. Men hemtjänstpersonalen tyckte det var oetiskt att väcka patienten för att ge medicinen, trots att en sjuksköterska per telefon förklarade att det var mycket viktigt. Hemtjänstpersonalen höll dock inte med, och patienten fick sova vidare och blev utan.
Det hela har anmälts enligt lex Maria, och kommunen har gjort en utredning som man lämnat in till inspektionen för vård och omsorg, IVO. I sin utredning har kommunen gått igenom konsekvenser och åtgärder för att det inte ska hända igen.
De åtgärder man gjort har bland annat varit samtal med personal, som valde att sluta efter händelsen, och att den medicinskt ansvariga sjuksköterskan ska åka ut på arbetsplatsträffar och prata om vikten att patienter får den medicin de har fått utskriven.
Men IVO anser inte att ärendet därmed är avslutat. De vill att Gnesta kommun ska komplettera sin undersökning med en analys av bakomliggande orsaker till det som hänt. De åtgärder som tagits fram behöver också ha en tidsplan, tydlig ansvarsfördelning och det ska också framgå vem som har ansvar för att göra en uppföljning av åtgärderna.