Kosläpp lockade 3 000 åskådare

Sommaren är snart här. Det är kosläppet på Ökna ett bevis på, som lockade färre besökare än på några år. Men Nellie Ahl, Vagnhärad, tyckte kaninerna var bäst.

11 maj 2019 17:25

Besökarna kantade backen ned mot hagen och i grässlänten satt ännu fler med picknickkorgar för att bevittna när kossorna släpps lösa efter en lång vinter i ladugården.

I backen vid grusvägen stod Stefan Wellborg och Sandra Rapp med barnbarnen Amelia, Nellie och Elliot Ahl. Stefan Wellborg beskrev utflykten med kosläppet som en skolektion.

– Det är bra för barn att komma i kontakt med naturen, och det här är en slags utbildning – så de får se varifrån mjölken kommer, sa han.

Stefan Wellborg sa att barnbarnen tyckte att kaninerna var roligast.

– Att döma av deras kommentarer, sa han.

Kossorna vid Ökna utanför Nyköping är närmare 60 till antalet och utfordras på ekologisk väg. Varje ko producerar 9 700 kilo mjölk per år.

När kossorna släpptes lösa uppträdde de kanske inte som ystra kalvar på grönbete, somliga tog det varsamt nerför backen. Men väl i hagen var det några som sparkade bakut av glädje och några buffade på sina kompisar innan de började sätta i sig av det skira gröna gräset, som tidigare på morgonen fått en välbehövlig dusch från ovan.

När Ökna öppnar upp är det inte bara kosläpp. Hela verksamheten slår upp portarna. Skolan, naturbruksgymnasiet, tar möjligheten att visa upp sig. Dessutom fanns möjlighet att åka traktor.

Uppemot 900 bilar räknades in, vilket borde betyda att närmare tretusen fanns på plats. För fyra år sedan sattes det publikrekord, över 4 000 besökare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Kägo