– Vi är glada att de tog emot oss, men hade hoppats på mer tydliga svar och att få mindre oro i kroppen. Vi alla känner att det här en fråga som har påskyndats och stressats fram, säger Catrine Strindvall, en av föräldrarna som var med på mötet.
Klockan är 9.05 på onsdagsmorgon när de fyra föräldrarna kliver ut från kommunhuset i Gnesta. Under en halvtimmes långt möte har de suttit ner med Linda Lundin, barn- och utbildningsnämndens ordförande, och Christina Thunberg, chef för barn- och utbildningsförvaltningen. Med sig har de sin skrivelse "Bevara vår unika byskola!", som dels beskriver deras oro men som även tar upp allt från ekonomiska, pedagogiska till praktiska konsekvenser om en nedläggning av Laxne skola blir verklighet i höst.
– De tog till sig våra argument, men sa att i grunden är det svårt att få en liten skola att gå runt, säger Catrine Strindvall.
Föräldrarna ser en risk till förhastade beslut.
– Vi hoppas att de inte kommer att ha så bråttom. Vi har bett dem om att ta det lite lugnt, och utreda alla de förslag och frågor som vi har kommit fram till i vår skrivelse och göra en mycket djupare analys. Det handlar inte bara om den här enskilda skolan, utan om hela kommunens profilering att folk vill bo på landet och ha en byskola, säger Charlotte Hägglund, en av föräldrarna på plats.
– Men vi fick inte svar på om de ska göra någon mer grundläggande utredning. För vilket underlag har kommunen, och är de inte lite sent ute, säger Erik Åberg, en annan förälder som var på mötet.
Föräldrarna ställer sig även frågande till varför kommunen måste välja att lägga ner Laxne skola, istället för att göra ett ordentligt förändringsarbete.
– Man måste inte stänga skolan, det är kanske en förändring som måste till och då göra om det från grunden, säger Kristian Fredmark, en av föräldrarna.
Ett löfte om ett större möte i Laxne gav dock kommunen.
– Då förväntar vi oss att kommunalråden kommer ut och har en dialog med oss och att de har ett underlag med sig, säger Kristian Fredmark.
Frågan har hög prioritet hos kommunen. På nästa sammanträde med nämnden ska den upp på bordet.
– Det är en stor och viktig fråga som vi tittar på nu, de olika problemområdena behöver analyseras för att göra en bra bedömning om skolan ska vara kvar eller inte, säger Linda Lundin, barn- och utbildningsnämndens ordförande.
– Jag förstår att det är en känslomässig fråga. Men det vi kommer att ta beslut ifrån är vad som är bäst för eleverna, där har vi ett ansvar och man måste se på hela bilden.