Lyckad besökssommar i Trosa tack vare lagomväder

"Väder, valuta och ränta" spelar stor roll för besöksnäringen, berättar en handlare i Trosa. Just i år tycks samtliga faktorer ha gynnat turismen på orten.

22 augusti 2019 18:33

Det har varit en bra sommar, konstaterar Erica Fjellstedt som driver Butik Bohem vid Trosa torg.

– Alla som jag pratat med är mycket nöjda. Personligen hade jag min bästa julimånad sedan jag öppnade för fem år sedan, säger Erica Fjellstedt, som även är med i ledningsgruppen för nätverket Trosa året om.

Hon tror att vädret har varit precis lagom i år, inte för mycket regn, men heller inte för varmt som det var förra året.

I butiken hittar turisten Anne Hess en filt som hon vill köpa. Hon har åkt husbil från Tyskland med sin familj, och passade på att stanna några dagar i Trosa. Hon visste dock inte att den beryktade tyska tv-serien Inga Lindström delvis är inspelad i Trosa.

– Nej det visste jag inte! Men det är väldigt vackert här, säger Anne Hess.

Enligt Erica Fjellstedt har det förutom tyskar varit många holländare inne i butiken i år. När hon frågade ett sällskap hur de hittat till Trosa, blev svaret att de brukade åka till Frankrike, men att årets värmebölja i södra Europa gjorde att de åkte norrut i stället.

– Så det har varit lite klimatturister här kan man säga.

Hur viktig är sommaren för er butiksägare?

– Oerhört viktig. Det är sommaren som gör att man överlever, säger Erica Fjellstedt.

Paola Andersson på kommunens turistcenter håller just nu på att skicka ut en enkät till företagarna i Trosa, för att undersöka hur sommaren har varit. Än finns alltså inga siffror att titta på, men hennes generella bild är också att det har varit en bra sommar.

– Vädret påverkar verkligen jättemycket. Om det är för varmt åker alla till stranden. Är det lite mildare väder blir det mer shopping och andra typer av utflykter, säger Paola Andersson.

Andreas Turesson, vd och ägare på Trosa stadshotell, vittnar också om en bra sommar där både omsättningen och antal övernattningar går i rätt riktning. Det har även kommit något fler utländska gäster i år, menar han.

Lagom bra väder tycks även gynna hotellen.

– Ja, vi har kanske lika många nätter. Men gästerna konsumerar inte lika mycket på själva anläggningen om det är riktigt varmt, då åker man hellre till stranden.

Årets tillskott i verksamheten, Stadscafet på andra sidan ån, har också varit en succé menar Andreas Turesson.

– Det är kul att det blir bra när man chansar och utvidgar på det här sättet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling