Under onsdagen presenterade den stora kommunutredningen sina förslag om hur kommunerna ska klara sina utmaningar i framtiden, i takt med ökad urbanisering och en allt äldre befolkning. Kommuner som är mindre än 20 000 invånare kommer få det tufft framöver om ingenting görs menar författarna.
Ett förslag är "frivilliga sammanslagningar" av mindre kommuner. En dålig idé tycker Birgitta Danielsson (S).
– Jag tror mer på att samarbeta mer än att hålla på och slå ihop och dra isär kommuner, säger hon.
Birgitta Danielsson har varit med förr. Hon satt i Nyköpings kommunfullmäktige under kommundelningen 1992 och har sedan dess varit engagerad i politiken i Trosa. Då hade det knappt gått två decennier sedan Trosa, Vagnhärad, Gnesta och Daga slogs ihop med Nyköping. Under alla år har frågan om hur kommungränserna ska dras kommit och gått.
– Många gånger handlar resonemanget om att det är svårt för små kommuner att få tag på kompetent personal. Men man kan ju hjälpas åt mer i stället. Vi har bland annat en annan kommun som sköter våra löneutbetalningar.
Även Tommy Fogelberg (V) var politiskt engagerad i Trosa på 90-talet. Han håller med om att en ny sammanslagning skulle vara en dålig idé.
– Det finns säkert sätt att vara mer effektiv, men geografin förändras ju inte av att man slår samman kommuner. Det finns ett demokratiperspektiv också, man kommer längre från väljarna. Titta på EU, där vet folk knappt vad våra parlamentariker heter, säger Tommy Fogelberg.
Sven Andersson (M), ordförande i Gnestas kommunfullmäktige, var också med när det begav sig. Han menar att den främsta argumenten när Gnesta och Trosa bröt sig loss från Nyköping fortfarande är relevant.
– Gnesta lutar sig åt andra hållet, åt Stockholm och Södertälje, dit många pendlar och arbetar. Både vi och Trosa hade mycket mera ekonomisk gemenskap med Stockholmshållet. Samtidigt var det få politiker som representerade Gnesta och Trosa i Nyköping, det blev lite storebror-lillebrorkänsla.
Kommunutredningen presenterar på DN debatt även en rad andra förslag. Bland annat skulle studenter som väljer att bosätta sig och arbeta i en mindre kommun kunna få sina studielån nedskrivna. Men Sven Andersson är skeptisk:
– Det känns problematiskt att vissa ska få klara av sina studier själva, medan andra ska få dem betalda.