En svart orm ringlade häromveckan omkring i en tät villahäck på Östra Storgatan i centrala Gnesta. Lilly Andrén var på morgonen på väg till jobbet och blev vettskrämd.
– Är ormen som SN skrev om fortfarande på villovägar eller har den hittat hem till sin ägare? undrade hon omedelbart.
Lilly Andrén syftar på den orm som smitit ut på Kullagatan i Gnesta i början av september, vars ägare saknade tillstånd för att få ha orm. Enligt Gnestahems kvartersvärd så är dock ormen tillbaks i terrariet.
Inom detaljplanelagt område krävs tillstånd för all ormhållning – även för ormar som inte är giftiga. Dessa krav finns av hänsyn till den oro och rädsla som många människor känner för ormar.
Det är djurhållarens ansvar att ansöka om tillstånd för sådana djur till kommunen. Tillstånden är förenade med villkor om förvaring i låst terrarium och dylikt.
Jordbruksverket har även föreskrifter om djurskyddskrav för hållande, uppfödning och försäljning av ormar som sällskap och hobby.
Pontus Helm är miljöinspektör i Gnesta kommun som handlägger ärendet med ormen på Kullagatan.
– Vad jag kan se har det inte handlagts några tillstånd om orm i Gnesta kommun innan. Eftersom jag nyligen tagit över rollen som ansvarig för hälsoskyddsfrågor får jag återkomma angående vilka försiktighetsmått som Gnesta kommun kräver för att godkänna en ansökan, konstaterar Helm.
Handläggningstiden för att pröva ansökan om att få ha orm i hemmet innebär en kostnad på drygt 3 000 kronor.
– En inventering av alla fastigheter i Gnesta kommun för att undersöka om de hushåller något tillståndspliktigt djur har vi inte utfört och har inte planer på att utföra, hävdar Pontus Helm, som jobbar med ordinarie tillsyn av alla verksamheter i kommunen som kan utgöra olägenheter för människors hälsa.
När det gäller ormen som ringlade på Östra Storgatan så konstaterar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, på Naturhistoriska riksmuseet att det är en vanlig snok.