Personal släckte brand på boende: "Ska ha en stor eloge"

Personalen skötte sig exemplariskt när ett gruppboende i Gnesta började brinna, menar den ansvariga chefen. När räddningstjänsten kom fram var alla boende utrymda och branden i princip släckt.

4 april 2019 14:46

Det var sent på onsdagseftermiddagen som räddningstjänst och polis larmades till ett LSS-boende i Gnesta. Branden tros enligt polisen ha startat i en askkopp och sedan spridit sig vidare till boendets vägg, men exakt vad som hände är inte klarlagt.

– Man ska ju inte spekulera, men det verkar inte ha varit någon pyroman i alla fall, säger Anita Hjelmberg Frisk, regionchef på företaget Nytida, som driver flera boenden i Gnesta.

Två av de fem boende fick spendera natten på hotell, på grund av röklukt. Under torsdagen röksanerades lokalerna och alla kunde sedan flytta tillbaka till sina rum.

Ingen kom till skada vid branden, och det ska vi tacka personalen för menar Anita Hjelmberg Frisk.

– De utrymde alla direkt för säkerhets skull, och hade i princip släckt allting innan räddningstjänsten kom fram. Vi har haft kontinuerliga brandutbildningar, och det är skönt att kunna konstatera att personalen hade koll på det här, säger regionchefen.

På boendet finns en "katastrofväska" som bland annat innehåller telefonnummer till anhöriga. Att personalen till och med fick med sig den under utrymningen säger kanske något om hur väl förberedda de var på situationen.

– De följde alla rutiner exemplariskt och ska ha en stor eloge, säger Anita Hjelmberg Frisk.

Branden var helt släckt vid 17.30-tiden, enligt räddningstjänsten som fick bryta upp en vägg och delar av taket under släckningsarbetet. En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet ska enligt polisen upprättas, men det är alltså oklart exakt vad som orsakade eldsvådan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling

Ämnen du kan följa