Så många vargar finns i Sjundareviret

Minst två vargvalpar föddes i Sjundareviret förra året. Det visar länsstyrelsens rovdjursinventering. "Men det kan finnas fler", säger Johan Varenius, landsbygdsdirektör i Sörmland.

En vargvalp fångad på bild i Sjundareviret. Det finns minst ytterligare en valp visar inventeringen.

En vargvalp fångad på bild i Sjundareviret. Det finns minst ytterligare en valp visar inventeringen.

Foto: Länsstyrelsen Södermanland

Gnesta kommun2020-01-02 20:32

I december kunde tidningen visa bild på en av de vargvalpar som fötts i reviret utanför Gnesta. Den hade fångats av en av länsstyrelsens viltövervakningskameror och sedan dess har viltspårarna fortsatt söka tecken på att det finns fler vargvalpar i området. 

– Nu vet vi att det har skett en föryngring, vi har vi hittat spillning från två vargvalpar, säger Johan Varenius. 

Resultaten har säkrats med hjälp av DNA-analys och det är klarlagt att de två valparna är syskon och att deras föräldrar är den vuxna hane och tik som bildat revir i Sjunda.

Det är tredje gången det fötts valpar inom Sjundareviret. Reviret uppskattas vara cirka 30 000 hektar och ligger mellan Gnesta, Nykvarn och Södertälje. 

Inventeringen pågår mellan oktober och mars. Rovdjursräknarna använder sig av olika tekniker för att identifiera individerna som rör sig i området. 

– Nu har vi ju ingen snö, då får vi leta spillning och använda viltövervakningskameror i områdena där vi fastställt revir. Det är avgränsade områden där det frekvent rör sig en vuxen hanne och en vuxen hona, säger Johan Varenius.

Vargvalpar har även fötts i Ärlareviret som ligger i nordöstra Sörmland. 

–  Utifrån spillningsinventering och DNA-analys vet vi att det har fötts fyra valpar i Ärlareviret. En av dem blev påkörd utanför Flen i höstas. 

Vilthandläggarna vet inte vilka kön valparna från Sjunda respektive Ärlareviret har.

– DNA-analysen ger inte alltid kön. Det krävs mycket god kvalitet på spillningen för att vi ska kunna avgöra det. Jag tror inte att vi har fått den uppgiften. Vi kan bara se vilka föräldrarna är. 

Det är specialförordnad personal från länsstyrelserna som går ut och letar spår och avföring.

– Vargarna vill gärna visa revir. De vuxna vargarna lägger sin spillning längs med vägar,  i vägkorsningar och på andra synliga ställen. När det är snö kan de kissa och skrapa ungefär som hundar gör.

Vargen ansågs vara utrotad i Sverige på 1970-talet. Den landsomfattande inventeringen 2018/19 visade att det finns cirka 300 vargar i Sverige. Det är ungefär samma antal som året innan. 

Vintern 2017/2018 etablerades Östergötlands första vargrevir i modern tid. Länsstyrelsen har konstaterat att vargparet fått minst två valpar under 2019.  Reviret ligger mellan Borensberg och Finspång och har fått namnet Långbogen efter en sjö i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!