Redan den första dagen på lovet, på lördag, kan man få sig en dos kultur i form av teater i Lokstallarna. Långsjö teater ger Fågeln och havet, och biljetter behöver förbokas på kommunens hemsida.

På sportlovet är det start för projektet Nattfotboll, som fritidsgården Chill ordnar tillsammans med Gnesta fotbollsförening. Frejahallen är på fredagen öppen för ungdomar upp till 19 år mellan klockan 21:00 och klockan 24:00, vilket tidningen skrivit om tidigare. 

För den pysslige finns det möjlighet att gå till biblioteket under hela sportlovet, och på onsdagseftermiddagen kan man pyssla på Stjärnhovs bibliotek. På biblioteket i Gnesta hålls också en slöjdworkshop av Sörmlands museum på tisdagseftermiddagen, då en hemslöjdskonsulent visar hur man slår rep.

Luftgevärsskyttet, som fritidsgården Chill anordna på torsdagseftermiddagen i samarbete med Gnesta skyttegille, behöver man föranmäla sig till, och det görs på kommunens hemsida. Även taekwondo, som ordnas på onsdagen, behöver man föranmäla sig till. 

För den som vill sporta och röra på sig finns olika möjligheter. Gnesta fotbollsförening ordnar inomhusfotboll i Gnesta sporthall på måndagen, men du behöver föranmäla dig senast på fredag. Måndag till fredag under sportlovsveckan har kommunen öppet i Gnesta ishall för den som är sugen på att åka skridskor. Måndag, onsdag och fredag mellan 10.00-12.50 och tisdag och torsdag 13.00-15.50. Badhuset har också öppet och har en särskild vattenleksak tillgänglig.