Trasig laddstation gör elbilisterna frustrerade

Sverige har störst andel el- och hybridbilar i EU och antalet ökar stadigt bland nyregistreringarna. Men Gnesta kommun har bara en laddstation. Och den är trasig.

23 maj 2019 14:48

Laddstationen för el- och hybridbilar på norra sidan av pendeltågsstationen i Gnesta har varit trasig till och från i flera år.

– Vi misstänker att det är elmatningen, att kabeln är för klen, för säkringen går hela tiden i vårt elskåp. Men vi har inte ännu hunnit utreda orsaken exakt. Om vi måste byta ut kabeln eller bara behöver byta ut laddstationen, säger Ghita Sjösteen, teknisk chef på Gnesta kommun.

Kommunen kommer att täcka över laddstolpen för att undvika elbilisternas frustration när laddningen inte fungerar. Något alternativ finns än så länge inte på de kommunala parkeringsplatserna.

– Det finns bara en, men förvaltningen håller på med en parkeringsutredning och i den utredningen så ska man titta på vilka lämpliga platser för laddning som finns i kommunen. Och hur vi kan utöka laddinfrastrukturen, säger Githa Sjösteen.

Än så länge finns inga politiska beslut om hur tillgången till laddning ska bli bättre i Gnesta. Men vid ombyggnationen av Västra Storgatan har det gjorts förberedelse för flera laddare.

– Så fort vi får klart med leverantör så hoppas vi ha en på plats, senast till hösten, säger Ghita Sjösteen.

Men det blir ingen kraftig laddare, utan en underhållsladdare på 10-16 ampere.

Så kommunen har inga planer på att sätta upp en snabbladdare?

– Det vi har diskuterat nu är att sätta upp underhålsladdare, men sen så vet vi inte. Får vi ett politiskt beslut att Gnesta kommun ska ha en snabbladdare, då är det klart att vi sätter upp det, säger Ghita Sjösteen.

0155-256818

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Grimstedt