Stödet ska användas till ett integrationsprojekt som vänder sig till asylsökande där Trosa bibliotek samarbetar med SFI. På flera håll i landet skapar bibliotek möjligheter för möten mellan nyanlända och svenskar på orten genom exempelvis språkcafé.
Men hur många nyanlända finns det i Trosa som tar del av projektet Entré utan trösklar, kulturchef Johan Eklind?
– Vi har en fem - sex personer varje månad. Tanken är att vi ska kunna ha språkvärdar ett par timmar i veckan på biblioteket samtidigt som vi erbjuder en mötesplats. Kanske vi även kommer att kunna hålla till i Trosa kvarn.
Varför är Trosa kommun så flitiga på att söka och få bidrag i olika sammanhang?
– Vi har stora öron och stora ögon. Samtidigt ska man vara medveten om att det kräver ansvar och merarbete när vi även anställer folk för dessa projekt.
Det är även anledningen till att Gnesta bibliotek inte finns med bland de kommuner som sökt bidrag men fått avslag. Mia Öhrnell, kommunjurist och ansvarig för biblioteket i Gnesta.
– Under året har vi bytt bibliotekssystem i Gnesta och vi har varit lågt bemannade under längre perioder. Om man söker bidrag ska man också kunna genomföra de extra aktiviteter som bidraget avser. Min bedömning är att vi genom våra satsningar på aktiviteter för integration och övrig verksamhet inte haft utrymme för ytterligare satsningar.
Mia Öhrnell menar att biblioteket även har genomfört språkcafé, köpt in litteratur på andra språk och satsat på att skylta för dessa böcker samt lättläst böcker.
– Detta har vi gjort efter att vi fått del av de statliga medel för integration som kommunen tilldelats.