Brist på arbetsterapeuter ett problem i Gnesta

Gnesta vårdcentral har under flera månader trots idoga rekryteringsförsök stått utan arbetsterapeut. – Det är ett problem för alla parter, säger Ingrid Krona, verksamhetschef på vårdcentralen.

Gnesta/Trosa2016-08-07 11:46

I början av året blev arbetsterapeuten vid Gnesta vårdcentral sjukskriven. Sedan dess har vårdcentralschefen Ingrid Krona försökt få tag på en vikarie, men utan resultat.

– Vi har haft tre annonser ute nu, säger hon.

Gnesta har ett samarbete med Trosa vårdcentral, och eftersom arbetsterapeuten vid vårdcentralen i Trosa ska gå i pension under hösten kom Ingrid Krona och hennes kollega i grannorten överens om att utlysa en fast tjänst i den senaste annonsen. Men det tycks inte ha gjort någon större skillnad.

– Nu har en person ansökt, men hon är mammaledig så det kommer inte att lösa sig på en gång oavsett, säger Ingrid Krona, som ska träffa den enda sökande när hon är tillbaka från semestern.

Arbetsterapeuterna på vårdcentralen provar bland annat ut hjälpmedel som handledsstöd och rullatorer, uppgifter som sjukgymnasterna nu har fått ta över. Men de genomför också minnesutredningar för personer med misstänkt demens, något som sjukgymnasterna saknar kompetens för att göra.

– Doktorerna saknar någon att remittera minnesutredningar till. Det tar längre tid, anhöriga får inte reda på om mamma har demens eller inte – det är ett problem för alla parter, säger Ingrid Krona.

Tack vare samarbetet med Trosa har patienter från Gnesta fått åka till grannorten för att genomföra en minnesutredning. När nu snart även Trosa vårdcentral står utan arbetsterapeut kommer patienterna i stället uppmanas att på egen hand vända sig någon annanstans.

– Vi har ju fritt vårdval så vi får hänvisa till andra vårdcentraler, inom eller utom länet, säger Ingrid Krona.

Maria Söderqvist är tillförordnad divisionschef för primärvården, det vill säga alla landstingsdrivna vårdcentraler, i Sörmland. Hon kan inte svara på om det är brist på arbetsterapeuter även på andra håll i länet, men i sitt ordinarie jobb som divisionschef för medicinsk service har hon upplevt ett nytt intresse för kompetensen.

– Vi jobbar mycket med att kompetensshifta – eftersom sjuksköterskor är svårrekryterade försöker vi hitta andra personer som kan ta över en del av deras arbetsuppgifter, säger Maria Söderqvist.

Under det senaste året har flera arbetsterapeuter rekryterats till Sörmlands sjukhus, något som enligt Maria Söderqvist har varit väldigt lyckosamt.

– Fler och fler har förstått att den kompetensen är så pass viktig: den har uppmärksammats och lyfts både i kommunal- och i landstingsvård, säger Ingrid Krona, och lyfter även att fler och fler sjuka vårdas i hemmet, något som också gör att behovet av arbetsterapeuter ökar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om