"Det är mycket rykten"

Varken i Gnesta eller Trosa kommun har man aktiva fältassistenter. Däremot jobbar man på andra sätt att försöka snappa upp ungdomar som kan tänkas syssla med droger.

GNESTA/TROSA2016-09-12 09:00

Både Gnesta och Trosa kommun saknar aktiva fältassistenter annat än vid särskilda behov som vid högtider eller skolavslutningar då ungdomar gärna rör sig ute. Det förebyggande arbetet mot droger sker dock på andra plan. Gnestas ungdomsgård Chill ingår i ett övergripande elevhälsoteam i kommunen med polisen och socialkontoret som diskuterar frågan. På själva fritidsgården, dit ungdomar mellan 12 till 19 år kommer, försöker personalen vara vaksamma på om man skulle misstänka att någon sysslar med droger.

– Det är mycket rykten oftast, men vi är ju inte poliser, vi kan ju inte jobba så, men vi kan luska och forska, och vi försöker vara aktiva på olika sätt, säger fritidsgårdens enhetschef Klas Jervfors.

Även om fritidsgården självklart har nolltolerans mot droger bedriver man ingen direkt antidrogkampanj. Fritidsgårdens uppdrag är att hjälpa ungdomarna till ett fungerande vuxenliv och att det ingår att samtala med besökarna om exempelvis droger, menar Klas Jervfors.

– Personalen kan ibland föra upp ämnet bland de unga och vi har pratat om det inom personalgruppen, säger Klas Jervfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om