Skuldsanering innebär att man under några år betalar av skulden som därefter avskrivs. Första halvåret i år så kom sex ansökningar om skuldsanering från Trosa medan enbart ett hushåll ansökt om hjälp i Gnesta. Jämför med förra året under samma period så är det ökning med 50 procent i Trosa och minskning med 75 procent i Gnesta. Enligt Graham Owen, socialchef Trosa, så har man inte märkt av någon ökning.
– Fram till i dag har vi tio ärenden med hushåll som ansökt om skuldsanering hos kronofogden.
Enligt kronofogdemyndigheten så ser man att det råder en onormal inbromsning av antal ärenden vilket kanske även kan förklaras av att en ny skuldsaneringslag börjat gälla från 1 november i år, med vissa regler för hushållen och en för företagare.
Hushåll som har svårt att få pengarna att räcka varje månad kan även ta hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare. Just nu är det en period av färre besökare i Gnesta och de flesta vill bara ha rådgivning, enligt kommunens rådgivare.
– Men jag kan inte avgöra om det beror på bättre tider eller om det fortfarande är för skämmigt att söka hjälp, säger Katarina Sörman, budget- och skuldrådgivare i Gnesta.
Enligt färsk statistik från SCB så kom vart femte hushåll i Sverige efter med räkningarna förra året.
– Dom som drabbats av skuldproblematik och söker upp oss har ofta drabbats av en livskris på något sätt- en skilsmässa, sjukdom eller kanske förlorat jobbet, berättar Katarina Sörman.
Ibland så skickar psykolog eller socialtjänst människor till kommunens rådgivning men då uteblir de ofta från inbokade möten. Fortfarande gäller enkla råd för dem som har det tufft med ekonomin:
– Det gäller att prioritera räkningarna och alltid betala hyran, elen och förskoleavgiften först. Ibland kan det även förenklas med autogiro.
Det är något som Gnestabon X gör. Han lever ensam och har en inkomst på cirka 12 000 kronor i månaden efter skatt. Efter att ha betalt löpande utgifter som hyra, el, bredband, mobil, försäkringar, underhåll och amorteringar så återstår 4 200 kronor att leva på. I dagsläget har han dessutom skulder på över 200 000 kronor.
– Jag skäms inte för att söka hjälp. Problemet är bara att jag verkar ha för små skulder! Det skulle behövas minst en miljon för att jag skulle få skuldsanering. Banklånen kommer jag aldrig undan. Jag får heller ingen hjälp från soc förrän jag säljer bilen som jag är beroende av eftersom jag bor på landsbygden. En billigare skulle ju dessutom kosta mer i bensinkostnad.