Här kan snart krigsflyktingar inkvarteras

Färg bärs in i ett lite bedagat hus. I Gnesta och Trosa arbetar kommunerna för fullt med att förbereda mottagandet av Ukrainas nödställda.

Ett 15-tal ukrainska flyktingar kan få plats i den här lokalen i Gnesta kommun redan från tisdag om det kniper. Men då hinner inte väggfärgen torka, enligt Marcus Forss, arbetsvägledare.

Ett 15-tal ukrainska flyktingar kan få plats i den här lokalen i Gnesta kommun redan från tisdag om det kniper. Men då hinner inte väggfärgen torka, enligt Marcus Forss, arbetsvägledare.

Foto: Andreas Tun Hedfors

Gnesta/Trosa2022-03-12 12:00

En ganska idyllisk plats i Gnesta, med snart knoppande björkar och fågelsång i den bleka men värmande solen. Innanför väggarna slitna tapeter, ett par dinglande lampor och skeva kökslådor, men i stort sett en fridfull och välfungerande lokal att bo i. Särskilt för den vars vardag trasats sönder.

– Vi är väldigt igång. Vi fick ju hemställan från staten i onsdags mitt på dagen och skulle svara i går förmiddag (läs torsdag), säger Göran Johansson, kommunens säkerhetssamordnare.

undefined
Spindeln i nätet. Göran Johansson, säkerhetssamordnare och lokalplanerare i Gnesta kommun, har bråda timmar.

I den första bedömningen på torsdagen uppgav Gnesta att man kunde fixa 82 boendeplatser till ukrainska flyktingar vid olika tidpunkter fram till 1 maj, medan Trosa svarade 15 – redan nästa vecka. På fredagen toppades de siffrorna upp till 87 för Gnesta och 39 för Trosa.

– Vi jobbar på så fort som möjligt, vi har ännu inte fått något datum eller om vi ska hämta från Arlanda eller Skavsta, säger Lisbeth Lampinen, socialchef i Trosa, som just gått runt och frågat sin personal om de kan ställa iordning lägenheter på måndag morgon.

Gnesta kommun har inte gått upp i stabsläge, "men det kanske sker under eftermiddagen" berättar Johansson och sneglar på klockan. När som helst kan besked komma, från Länsstyrelsen eller Migrationsverket direkt, om hur många ukrainska flyktingar man anvisar och när.

Under tiden anländer Pär Rådstam och Marcus Forss som jobbar med Gnesta kommuns stöd för att hjälpa folk ut på arbetsmarknaden. 

undefined
Marcus Forss, arbetsvägledare i Gnesta kommun, är en av dem som lagt annat åt sidan för att iordningställa flyktingmottagandet.

– Det här känns riktigt bra att kunna få hjälpa till med, det är ju nästan civilplikt, säger Rådstam och inspekterar nöjt den lilla lägenheten och korridoren med ytterligare rum, där ett 15-tal personer kan bo.

Planen är att på måndag ska det spacklas, på tisdag målas och parallellt snickras och sängar monteras. 

– Vi har sagt klart fredag nästa vecka men blir det mer bråttom löser vi det, säger Johansson.

Gnesta kommun har sängar till kanske en tredjedel av platserna, men resten är i en nedlagd skola. Ska den användas behöver man köpa in sängar.

Kan privatpersoner ställa upp med bostäder?

– Nu har Migrationsverket bara efterfrågat kommunala lokaler. Men vi noterar alla som hör av sig.

Ska folk skänka leksaker, barnkläder och så vidare?

– Husgeråd har vi. Men vi vet ju inte vilka som kommer. Kommunen har ingen insamling men vi samverkar med organisationer, som kyrkan och Röda korset, säger Göran Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!