Intresset för att ta del av lågstadiesatsningen har varit så stort att statsbidraget tagit helt slut. Skolverket betalar ut nästan 2,3 miljarder för att fler ska anställas på lågstadiet och förskoleklasser i hela landet. Nytt för i år är att fritidshem även får pengar till personalförstärkningar.
Gnesta har beviljats drygt 1, 9 miljoner kronor till lågstadiet och drygt en halv miljon kronor till en satsning på fritidshem. Trosa får ett större bidrag i år - drygt 2, 4 miljoner kronor till skolan och 708 113 kronor för fritidshemssatsningen.
– Mycket av pengarna som vi fick förra året gick framför allt till barn med särskilda behov, exempelvis neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vi har fortfarande behov av speciallärare men det är svårt att rekrytera dem eftersom de är så få, säger Bengt Greiff, tf skolchef i Gnesta.
Det är framför allt lärare och fritidspedagoger som ska anställas men även elevassistenter och administratörer som ska avlasta lärare som då får mer tid för undervisning. Skolor som har många nyanlända har prioriterats eftersom det där kan behövas särskilda insatser för att höja resultat och kvalitet. Varför Trosa kommun får mer pengar än Gnesta är oklart.
Johanna Freed,chef för statsbidragsenheten på Skolverket, är dock nöjd över att kassakistan är tom:
– Att pengarna har gått åt visar på att det finns ett tydligt behov av att anställa lärare och annan personal i skolorna.