Mer än hälften av hushållen i tätorterna har fiberbredband jämfört mot 12 procent i glesbygd. Men I Gnesta har endast 1 procent av hushållen på landsbygden tillgång till fibernät. Det visar siffror från Post-och telestyrelsen (PTS). I Gnesta sålde man ut kommunens stadsnät för några år sedan och förlitade sig på att marknaden skulle sköta bredbandsutbyggnaden, berättar kommunens bredbandssamordnare och it-chef Hans Haglund. Även om kommunledningen är enig om att bredband är viktig för samhällets infrastruktur så finns det betydligt sämre täckning här än på andra håll.
– Vi har bara föreningen Fiber i Kattnäs än så länge som jobbat aktivt för att få fibernät utanför tätorten. Dessvärre måste folk gå samman på samma sätt som man gjorde för hundra år sedan när man ville ha elektricitet i stugorna, säger Hans Haglund.
Att alla ska ha tillgång till ett snabbt bredband är viktigt ur både demokrati- och jämlikhetshänseende. Var du bor ska inte avgöra om det går att utföra bankärenden, ha konferenser via nätet eller se på streamad film, menar entusiasterna bakom Fiber i Kattnäs där Jan Fornborg är sekreterare. Föreningen är en av få lyckligt lottade som fått sju miljoner kronor i utbyggnadsstöd av länsstyrelsen.
– Vi är i hamn eftersom runt 310 hushåll skriver avtal om bredband. Det är inte bara barnfamiljer och företagare som velat vara med. Äldre utan egen dator inser att även fastighetsvärdet kan påverkas, säger Jan Fornborg.
Utbyggnadsbidraget har gått till Zitius som är en del av Telia. Bygget inleds i oktober och senast hösten 2017 ska alla ha fått full täckning.
– När i princip alla hushåll mellan Gnesta och Heby är med så lär Telia släcka ner det gamla kopparnätet, tror Jan Fornborg.
Det tror även näringslivschefen i Trosa, Jonas Ivervall, som jobbar i en kommun som ligger över riksgenomsnittet vad gäller bredbandsutbyggnaden på landsbygden, enligt PTS.
– Vi har ju ett eget stadsnät Trofi. Sedan 2013 har det lagts politiska resurser på bredbandsutbyggnad och vi har rivstartat i ett högt tempo. Vid varje bygge i kommunen petas alltid en kabel ner för bredband. Hemligheten är duktiga entreprenörer som är lyhörda och välinformerade. Målet är att 90 procent av alla i Trosa ska ha tillgång till snabbt bredband inom två år, menar Jonas Ivervall.