Igår hölls det matmässa i matsalen på Frejaskolan. På plats fanns 35 av de företag som ingår i det livsmedelsavtal som Gnesta, Trosa, Oxelösund och Nyköping ingick i fjol.
– Tanken var att vi skulle kunna få en helhetsbild av alla avtalsvaror, att de som jobbar med maten och tar beslut om maten ska få känna, lukta och smaka, säger Camilla Zingmark, kostchef i Gnesta kommun.
Och smaka, det gjorde besökarna. Allt från närodlade morötter till charkprodukter och fluffiga bakverk fanns att avnjuta. En av dem som fanns på plats för att vida upp sina produkter var Marina Haglund som under dagen representerade företaget Tage Lindblom.
– Vi gör inte "mitt på tallriken"-maten utan det som finns runt om. Mycket sallad, bönor och andra tillbehör. Idag bjuder jag på chiapuddning gjord på chiafrön, kokosgrädde och lite vaniljpulver. Supergott och nyttigt, den är full av kalcium och järn! säger hon.
Längst in i matsalen höll företaget Ipinium till. De presenterade produkter som ska förenkla matlagningen i storkök som de som finns på skolor och äldreboenden. Bland annat hade med sig en köttbullsrullarmaskin.
– När vi haft julbord på min restaurang tog det åtta kockar fyra dagar att göra de köttbullar som behövdes, med den här maskinen tar det en person en dag, säger stjärnkocken Gert Klötzke som arbetar tillsammans med företaget.
Utöver möjligheten att få smaka på de råvaror som kommer användas i de kommunala verksamheterna framöver var mässan också en möjlighet att nätverka.
– Både för företagen som kan lära känna varandra men också för oss som jobbar i kommunerna, det kan skapa stora mervärden! säger Kerstin Tibbling som är kostchef i Trosa kommun.