Skolor raggade elever på gymnasiemässa

På onsdagen intog många hundra elever multihallen på Rosvalla. Syftet med besöket var att lära sig mer om gymnasievalet.

Petter Andersson tog sig en pratstund med Axel Barkner och Jessper Johansson.

Petter Andersson tog sig en pratstund med Axel Barkner och Jessper Johansson.

Foto: Linus Nilsson

Gymnasieskola2019-10-23 18:41

Lunchen börjar vara över de flesta och i gångarna mellan stånden som visar de olika inriktningarna på Nyköpings gymnasieskolor vandrar det en stor mängd grundskoleelever som snart ska fatta ett av de större valen i livet, nämligen valet av inriktning till gymnasiet. 

– Jag har själv inte tänkt så mycket på vad jag ska välja till gymnasiet men det är bra att det finns en mässa så man bättre kan skapa sig en bild av de olika valen, säger Jonna Nordsköld, från kunskapsskolan. 

Hennes vän Tintin Lundgren instämmer. 

– Jag har ett stort intresse för att rita och skulle kunna tänka mig en kreativ inriktning på gymnasiet, säger hon. 

En bit bort i mässhallen har ett antal elever samlats vid en öppen bilhuv. Under huven döljer sig en motor med närmare 300 hästkrafter. Motorn sitter i en bil som elever från fordonsprogrammet på Nyköpings gymnasium servar. Två av de eleverna som deltar i samtalet är Axel Barkner och Jessper Johansson, för Kunskapsskolan och Vittraskolan.

– Jag vill köra skogsmaskiner och har redan erfarenhet av att jobba med lantbruksmaskiner så jag har redan bestämt mig för vad jag ska söka till, säger Jessper. 

Men för Axel är valet inte riktigt lika självklart. 

– Jag har ett stort intresse för bilar och det finns jobbmöjligheter efter jag är färdigutbildad men jag har även funderat en del på svetsa eller att jobba som rörmokare, säger Axel.

En som instämmer med att det finns jobb att hämta för den som väljer fordonsprogrammet är Petter Andersson. Han har jobbat som lärare på programmet i 17 år. 

– Under min tid har jag nog aldrig varit med om att en elev inte fått jobb efter att ha läst programmet om nu inte eleven självmant valt att inte fortsätta inom branschen, säger han.

I dag håller nästan alla kommuner någon form av mässa inför valet av inriktning till gymnasiet och mässan i Nyköping är inget undantag och alla skolor i Nyköping plus en skola från Vrena deltar.

– Det är en chans för gymnasierna att visa upp sitt utbud och finns till för att eleverna ska göra korrekta beslut, säger Peter Eckerfeldt, rektor på Nyköpings gymnasium. 

Han menar att det också finns en fördel med att elever från åttondeklass finns med på mässan då det idag är många elever som byter inriktning under det första året av gymnasiet. 

– Med den här typen av upplägg får eleverna extra tid att fundera över sitt val, säger Peter Eckerfeldt. 

Det var många åttonde- och niondeklassare som tagit sig till Multihallen på Rosvalla för att få mer information om valet av inriktning till gymnasiet.
Det var många åttonde- och niondeklassare som tagit sig till Multihallen på Rosvalla för att få mer information om valet av inriktning till gymnasiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!