De civila insatspersonerna kan bistå den ordinarie insatskåren vid händelser som kräver snabb insats och första hjälpen. Till exempel bränder, hjärtstopp eller trafik- och badolyckor. På mindre orter där räddningskåren ofta har lite längre framkörningssträcka blir de civila insatspersonerna, CIP, extra viktiga.
På landsbygden i Sörmland finns idag 13 områden utspridda med CIP-verksamhet. Verksamheten drivs i samarbete med brandskyddsföreningen Sörmland och räddningstjänsten i aktuell kommun.
Nils Åkesson, ansvarig för CIP-gruppen i Hälleforsnäs, har varit en civil insatsperson sedan gruppen startades i början av 2021. Han berättar att det enda kravet för att bli en CIP är att du fyllt 18 år.
– Det finns inga krav mer än att du ska ha fyllt 18 år och vilja hjälpa till, ha empati och möjlighet att rycka ut vid larm, säger han. Och förtydligar att det inte finns några krav att kunna rycka ut på de larm som kommer in.
För att bli en civil insatsperson får du genomgå en grundutbildning på ungefär 13 timmar. Den leds av brandskyddsföreningen Sörmland och räddningstjänsten.
I utbildningen ingår viss praktisk utbildning som hjärt- och lungräddning, men även mycket teoretiska kunskaper i ämnen som brandkunskap och övriga baskunskaper i de larm man kan tänkas behöva åka på. Efter utbildningen erhåller man lite utrustning som kan tänkas behövas vid en utryckning, så som brandsläckare och en första förband låda.
Hur får man veta att det skett en olycka?
– Man får sina larm genom en app man registrerat sig i. Den larmar sedan via 112 vid behov samtidigt som övrig insatskår larmas. I larmet framkommer information om adress och vad som skett. Sedan svarar du enkelt genom att klicka ja eller nej, förklarar Nils Åkesson.
Alla som medverkar som en CIP gör det helt på frivillig basis utifrån egen förmåga och förutsättningar.
Jag och min fru flyttade hit från Stockholm då vi tröttnat lite på storstadslivet. Här trivs vi väldigt bra och då vill man gärna ge något tillbaka och göra en insats för samhället, berättar Nils Åkesson.
Vad gör ni när den ordinarie räddningskåren är på plats?
– Det finns ofta saker vi kan bistå med, hålla någons huvud så nacken kan fixeras efter en trafikolycka eller ta hand om anhöriga, säger han.