I kvällens avsnitt av "Sveriges mästerkock" gästar deltagarna bruket i Hälleforsnäs. Där besöker de Jürss mejeri för att lära sig om osttillverkning, provsmaka på prisbelönta produkter och få inspiration till veckans tävlingsmoment. Förutom att tillaga den klassiska schnitzelrätten cordon bleu tävlar de nämligen i att göra en varm ostdessert.
Kersin Jürss var själv på plats när inspelningsteamet rullade in en ganska grå höstdag och minns det hela som minst sagt intensivt.
– Vi var ganska slut när dagen var över, säger hon.
Hon är van att berätta om och lära ut osttillverkningen, men att göra det framför kamera var någonting helt nytt. Vissa moment fick hon upprepa flera gånger för att teamet skulle hitta det perfekta ljuset och vinkeln.
De åtta återstående deltagarna i programmet fick dessutom ta plats i tävlingsköket, som dagen till ära hade byggts upp i Kolhusteatern.
– Det är lite som en cirkus som åker runt, de hade allt med sig, säger Kerstin Jürss.
Sedan Jürss fick förfrågan om att medverka i programmet har det varit ett stort hemlighetsmakeri kring det hela. Nu ser de fram att få resultatet på tv – och hoppas att det ska ge ringar på vattnet för egen del.
– Jag hoppas det, men vi vet inte riktigt hur, säger Kerstin Jürss.
Hon tror till exempel att det kan komma att märkas i deras webbshop.
– Vi har gjort lite extra av vissa sorter, men vi får se hur det går, säger hon.
Programmet sänds klockan 20.00.