Yvonne Ryding: "Hoppas att det finns tomtar i skogen"

Yvonne Ryding älskar julen, högtiderna och traditionerna som hör till. Hon ser framför allt fram emot dagen före dopparedan och dess förväntan. "Man måste få sin dos av julen varje år, annars känner man sig inte riktigt hel", säger hon.

Pandemin gick hårt åt skönhetsdrottningens företag men äntligen känner hon vind i seglet igen. Nu ska det egna YR slås samman med ett Hong kong-företag som tidigare har varit en samarbetspartner. Dessutom är hon ambassadör och delägare för klädkedjan Joy.

Pandemin gick hårt åt skönhetsdrottningens företag men äntligen känner hon vind i seglet igen. Nu ska det egna YR slås samman med ett Hong kong-företag som tidigare har varit en samarbetspartner. Dessutom är hon ambassadör och delägare för klädkedjan Joy.

Foto: Matilda Lantz

Hälleforsnäs2021-12-04 17:43

1984 års Miss Universum häller upp en kopp kaffe i en cremefärgad keramikkopp samtidigt som hon blickar ut över Brukssjön. Tack vare TV4:s "Anders knackar på" har hon ett helt nytt och mycket större kök i den gulputsade villan. Det var i våras som tv-teamet dundrade in med Anders Öfvergård i spetsen och nu har avsnittet just sänts.

– De gjorde ett så fantastiskt jobb i att känna in vem jag är och har lyckats skapa ett kök som är helt rätt både för mig och för huset, säger Yvonne Ryding.

undefined
"Vi älskar att laga mat ihop, men det gick inte här innan renoveringen. Då fick man trängas i dörrhålet för att kunna vara med här inne. Så det här blev så himla bra", säger Yvonne Ryding. Snart står de där och kokar kola ihop och provsmakar den inlagda sillen. "Man är inte riktigt hel utan julen, man måste få det där genom sig varje år".

Ljust grå-beiga luckor ger en mjuk känsla mot det vitblanka kaklet och bänkskivan i trä passar bra i huset som ligger omsluten av naturen. Skogen kryper nästan in på tomten vid huset som inte heter Sjövillan för intet. Förutom att husets hjärta har blivit större och fått en mer trivsam disponering i och med tv-renoveringen är gasspisen kronan på verket enligt Yvonne själv. Och den ska få jobba hårt inför jul.

– Vi tycker att det väldigt gott att koka knäck och göra lite rocky road och så. Och förra året gjorde vi egen glögg!

Den inlagda sillen är ett måste på julbordet och som favorit nämner hon Ernst Kirchsteigers lingonsill. Dessutom gör Ryding alltid en räk- och kräftstjärtspaj med curry som ett stående inslag på alla årets högtidsmatbord.

– Det kanske man tycker är lite ovanligt, med curry på julen. Men mina döttrar gillar den, så den måste med, säger hon.

undefined
Yvonne Ryding minns sin barndoms jular med värme och håller än i dag högtiden högt. Men kanske är det så att kvällen före julafton är det allra bästa? "Då provsmakar vi allt och klär granen", berättar hon.

Vid tidpunkten för intervjun har november ännu inte blivit december och himlen hänger tungt grå över Hälleforsnäs. Men efter ett varv i skogen dukar Yvonne upp gröna barrslingor från en fallen enbuske, några genar täckta av vitblå mossa och ett fång lingonris på ett bord intill husväggen.

– Det här är verkligen ett sätt för mig att koppla av. När man bara får vara kreativ så här, säger hon med sekatören i högsta hugg.

Naturfynden kombineras med hyacintlökar från butiken och stoppas i små krukor. En amaryllis i textil blir vackert maskerad av mossan som nyss växte i utkanten av den egna tomten.

– Jag tycket gott att man kan få fuska lite, säger hon.

undefined
"Julen har alltid varit viktig för mig", säger Yvonne Ryding.

Hon minns barndomens jular hos sin mormor och morfar i Hällby med värme. Tanken på att hemmet snart ska dofta av mossa och granris får henne att le. När dopparedan närmar sig kommer hon att hänga upp samma bonad som hon prydde väggen i Hällby när hon var liten och julen kändes självklart förtrollande.

Det försöker hon hålla fast vid, och balanserar gärna upp vuxenvärldens- och samtidens verklighet med sagor och magi.

– Morfar berättade en historia om när han var liten och skulle ut i vedboden för att hämta ved och mötte en tomtenisse. Han berättade det för mig när jag var jätteliten och har aldrig ändrat den historien efter det, så länge han levde vidhöll han den skarpt, säger hon och fortsätter:

– Kanske finns det några tomtar i skogen? Jag hoppas verkligen det. Vi behöver tänka på goda ting.

undefined
Med Hälleforsnäs kruttorn och den gamla provskjutningsplatsen runt knuten kan Yvonne Ryding traska upp i skogen bakom huset och ta vara på nedblåsta grenar och vackert lingonris. "Kanske finns det några tomtar i skogen? Jag hoppas verkligen det. Vi behöver tänka på goda ting."

Ett annat julpynt Yvonne Ryding håller väldigt kär är en guldfärgad krans med plats för ett blockljus. Den köpte hon i en liten butik en av Syrakusas gränder för 25 år sedan.

– Vi var ditbjudna eftersom jag hade varit Lucia där 1983. Det var väldigt fint att komma tillbaka, säger hon.

Även den öppna spisen som tidigare var igensatt fick sig en omgång av Anders Öfvergård och tv-teamet. Snart står julen för dörren och då lär en brasa spraka just där.

Yvonne väljer Ernst sill

Ingredienser:

1 morot

1 bit färsk pepparrot

1 kruka dill

840 gram 5-minuterssill med lag (spara lagen)

3 lagerblad

15 kryddpepparkorn

3 deciliter frysta lingon

Gör så här:

Skala och skär långa moroten i långa remsor. Skala och skiva pepperroten tunnt. Hacka dillen grovt.

Skär sillen i 2 centimeter tjocka bitar.

Varva sill, grönsaker, lagerblad, kryddpeppar och lingon i en burk.

Häll på lagen från sillförpackningarna.

Källa: Köket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!