Sjukvårdsmaterialsleverantör hotas med vite

Det avtal som regionerna tecknat med Apotekstjänst gör att de har rätt till vite och skadestånd vid uteblivna leveranser.

Region Sörmland är en av fem regioner som har problem med leveransen av sjukvårdsmateriel.

Region Sörmland är en av fem regioner som har problem med leveransen av sjukvårdsmateriel.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Hälsa och sjukvård2019-10-16 17:38

Enligt Nyhetsbyrån TT ska det i kontraktet med regionerna finnas klausuler som kan verkställas i form av både vite och skadestånd. Det ska även finnas en möjlighet till hävning och förtida uppsägning av avtalet med Apotekstjänst i samband med uteblivna leveranser. 

Region Sörmland är den enda av de fem regionerna som inte har tvingats upp i stabsläge på grund av bristen på sjukvårdsmateriel, till exempel provrör och diskmedel som används för att sterilisera operationsinstrument. I Region Uppsala, som drabbats värst av stabsläget, har operationer tvingats att skjutas upp i två dagar för att spara på materiel. 

Apotekstjänst fick under onsdagen skjuta på deadline för att vara tillbaka till ordinarie leverans av sjukvårdsmateriel. 

– I dagsläget kan vi tyvärr inte ange exakt datum när nivåerna ute på regionernas lager är återställda, men vi har fullt fokus på att lösa situationen snarast, säger Erik Aronsson, talesman för Apotekstjänst, i ett pressmeddelande.

Enligt Teemu Lehtimaki, inköpschef för Region Sörmland och Västmanland, jobbar regionen dag till dag med lägesbilen och nu försöker man att få fram det mest akuta materialet via direktkontakt med leverantörerna. Han uppger också att det är för tidigt att ta ställning till om regionen kommer att begära vite eller skadestånd. 

– Det är först när vi är i en normal situation och vi skapat oss en helhetsbild som det kan vara aktuellt. Nu behöver fokus vara att ordna fram materiel, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!