Josefine, 27, är vän med sin tjocka kropp

Under uppväxten undvek Josefine Nylander att vara med på bild. Numera är den 27-åriga kroppsaktivisten helt obrydd över att bli fotograferad i baddräkt. ”Idag är jag vän med min kropp”.

Josefine Nylander är på tillfälligt besök i Torshälla och tar gärna ett dopp vid Ängsholmens badplats. Kroppsaktivisten beskriver sig själv som tjock. "Jag kan vara tjock och fin samtidigt, det är ingen motsätting".

Josefine Nylander är på tillfälligt besök i Torshälla och tar gärna ett dopp vid Ängsholmens badplats. Kroppsaktivisten beskriver sig själv som tjock. "Jag kan vara tjock och fin samtidigt, det är ingen motsätting".

Foto: Veronica Karlsson

Hälsa2019-09-05 08:30

Högsommarvärmen har gjort storstilad comeback när Josefine Nylander är på tillfälligt besök för att fira mormors födelsedag i den forna hemstaden Torshälla. Innan tårtan serveras träffar kroppsaktivisten EXTRA för ett samtal om den tjocka kroppen, den som burit det lilla barnet och den vuxna personen genom livet. Vid fotograferingen på Ängsholmens badplats märks det direkt att Josefine Nylander är bekväm framför kameran. Kroppsaktivisten framför således bara ett önskemål - att inte behöva doppa huvudet eftersom sminket är på plats inför kvällens fest. Vid en titt i kamerans display nickar hen gillande.

– Där glittrar min highlighter snyggt på kinden, den bilden var bra!

Josefine Nylander är tjock. Att hen helt obehindrat beskriver sig själv med det ordet väcker reaktioner.

– Folk brukar säga: ”Neeej, men du är så fin”. Jag kan vara tjock och fin samtidigt, det är ingen motsättning. Vi är så inpräntade med att tjock betyder ful, jag vill ta tillbaka ordet.

Idag har hen ett vänskapligt förhållande till sin kropp och hyser ingen vilja att förändra den. Resan dit har varit lång.

– Jag har ett minne av att som sjuåring stå naken framför spegeln, gråta och hata min kropp. Det finns inte många bilder på mig från högstadiet. Ett tag slutade jag äta och fick anorexia – utan att bli trodd av vården.

Vändpunkten kom för ungefär fem år sedan, i samband med skapandet av ett konto på Instagram. Där fanns kroppsaktivister som lade upp bilder med syfte att neutralisera den tjocka kroppen, bilder som Josefine Nylander kunde relatera till och inspireras av.

– Jag började lägga upp bilder där jag hade på mig mer åtsittande kläder och varefter jag accepterade mig själv och min kropp blev det bilder i linne och sedan underkläder. Mitt värde sitter inte i hur jag ser ut.

Snart var hen själv den som inspirerade. Josefine Nylander befinner sig på Gröna Lund med en kompis när en främling vågar sig fram och tackar för hjälpen att komma ur en ätstörning.

– Det kändes stort att kunna hjälpa bara genom att visa min resa.

Motsatsen, föraktfulla kommentarer lät inte heller vänta på sig. ”Ta livet av dig” löd en av uppmaningarna i kommentarsfältet. Josefine Nylander valde att synliggöra hatet genom att använda - just det - sin kropp. Inlägget med bilden där kroppsaktivisten poserar i underkläder med ord som ”ÄCKEL”, ”HORA”, och ”BANTA” skrivna i versaler rakt på huden är svårt att värja sig emot och genomslaget blev därefter.

– Bilden dyker fortfarande upp ibland och jag fick jättemycket stöd.

Klimatet på nätet är en anledning till att Josefine Nylanders konto i dagsläget är privat. En annan är valet att hålla en professionell gräns till sina elever. Sedan två år tillbaka arbetar hen nämligen som lärare. Josefine Nylander märker tydligt att barnen redan i unga år är medvetna om kroppsideal och berättar om flickan som på grund av sin kropp inte vågade gunga.

– Vi pratade och vi gungade tillsammans. När jag slutade arbeta där kom hon fram och sa att hon var glad att hon haft mig som fröken "för du ser ut som jag och mår inte dåligt över det, så då behöver inte jag heller göra det".

Lärarjobbet har medfört att Josefine Nylander inte hinner ägna riktigt lika mycket tid som tidigare åt kroppsaktivismen. Men engagemanget är oförändrat.

– Just nu är kroppsaktivism trendigt och det är förstås bra att synligheten ökar. Men det blir märkligt när klädföretagen hakar på och gör kampanjer med budskap som att man är fin oavsett storlek när kläderna sedan bara går upp till storlek L. Det ska se medvetet och fint ut, men hur inkluderande är man egentligen?

Josefine Nylander funderar en stund när samtalet kommer in på en omtalad reklambild som nyligen lades upp på sociala medier. Ett etablerat svenskt modemärke vars prisbild ligger betydligt högre än kedjornas bröt ny mark genom att visa en klänning på en modell vars kroppstyp avvek något från den företaget vanligtvis använder. Bilden mottogs med otaliga glada tillrop, exempelvis av modeprofilen Ebba von Sydow som skrev ”Snyggt! Och äntligen!”. Josefin Nylander har svårt att ohejdat sälla sig till hyllningskören.

– Modellen har lite mage och är inte pinnsmal, men det är fortfarande en normsmal kropp. Jag säger inte att det är dåligt men det blir skevt att hylla bilden som en fantastisk framgång. Vi borde ha kommit längre.

Om jag ber dig avsluta meningen ”Om tio år...”, hur lyder den då?

– ...så hoppas jag att vi inte behöver prata om de här frågorna utan att det är självklart att acceptera folk som inte följer normen.

Josefine Nylander

Bor: I Norrköping, kommer från Torshälla.

Är: "Tjock, ickebinär och feminist".

Gör: Driver kroppsaktivistiska konton på Instagram, bland annat @nylanderj. Jobbar som lärare.

Brinner för: "Kroppsaktivism, transaktivism och intersektionell feminism".

Blir glad av: "Söta djur, bra musik och folk som bryter mot normer".

Skillnaden på kroppsaktivism och kroppspositivism: "Kroppsaktivism synliggör kroppar som bryter mot samhällets normer, neutraliserar den och tar bort stigmat kring att man måste se ut på ett visst sätt för att ha ett värde. Kroppspositivism handlar om det positiva med kroppen. Fokus ligger på att älska sin kropp snarare än att ha ett neutralt förhållningssätt".

Instagramtips: @shooglet "Kroppsaktivist och fotograf i Florida, @myfabulousglow "Om att vara man och tjock, gilla hudvård och att rasifieras, @sapphiresplendour "Modeälskare som äger en plus size butik".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om