Helena Mattsson ger smarta trädgårdstips

Glasverandan är knökfull med gröna växter som väntar på att få komma ut i Helena Mattssons trädgård. Men än dröjer det några veckor, vädret är inte att lita på just nu.

9 maj 2019 09:03

Helena Mattsson bor i Borsökna utanför Eskilstuna och det är inte första gången som Eskilstuna-Kuriren hälsar på i hennes trädgård. Senast var på hösten för fyra år sedan och nu på våren ser tomten helt annorlunda ut. Trots att det låg snö på marken kvällen innan vårt besök är det flera växter som blommar för fullt.

– Jag hade ställt ut mina fuchsior och aurikler men täckte dem med markduk i går kväll, så alla klarade natten. Fler av fuchsiorna har jag haft i 15 år och att ta fram dem efter vintern är som att träffa gamla vänner igen, säger Helena när vi tar en promenad runt huset.

I 27 år har hon och sambon Johan Jalmberger bott här och från början var tomten bara en tallbacke.

– Jag vet inte vad det var som fick mig intresserad för odling men det bara växte för varje år. Man blir aldrig klar trots att vi varje år säger: "Det här året har vi inget projekt". Men sen är det alltid något som vi bara måste göra.

Nu, i början av maj, har Helena fullt upp med att avhärda växter som ska planteras ut, det vill säga sakta vänja plantorna med kallare temperatur än värmen som är inne.

– Tomatplantorna har jag drivit upp i vardagsrummet och sedan flyttade jag dem till glasverandan. Där har jag en frostvakt som står på tio grader. Det måste blir mycket varmare ute innan de får komma in i växthuset.

Prydnadsgräset pärlhirs har långa, tunna blad och har nyss placerats på glasverandan. Växten är extra ömtålig innan stammen vuxit sig kraftig.

­– För att avhärda dem långsamt öppnade jag fönstret en stund varje dag, så att de kunde få lite kyla på bladen. Ett annat knep är att blåsa på dem för att få dem tåligare.

De små söta blommorna auriklerna är planterade i krukor och prydligt uppställda på hyllor som sitter på husväggen. I år har Helena frösått och drivit upp 23 olika sorter och varje blomma har en egen färgkombination. Arrangemanget på väggen kallas för en "aurikelteater".

­– Det är svårt att inte tycka om aurikler, de finns i hundratals färger, doftar som gullvivor och är vackra att titta på. De är värda en egen teater.

Tomten är inte jättestor, cirka 1 200 kvadrametert, men känns mycket större när Helena visar runt i alla trädgårdsrum som hon och Johan har skapat. Här finns den naturliga tjärnen, lunden, ängskullen, vårlunden, gröna passagen, bodegan och crazy corner.

­– Jag tyckte det behövdes mer färg i trädgården och planerade tulpanlökar med många olika färger. Det blev början till ett galet hörn där jag också har alla mina loppisfynd, till exempel rostiga hinkar, zinkbaljor, speglar och en kristallkrona.

Helena tipsar

Ny trädgård – börja med att plantera träd och buskar. Börja inte med blomrabatterna.

Ogräs – håll efter nu på våren innan de hinner fröså sig. Dessutom lossnar de mycket lättare när marken är fuktig.

Gödsla – bra att göra på våren så att näringen hinner regna ned i jorden.

Vårstäda – klipp bort döda grenar och torra perenner.

Vårsolen – är stark. Skydda känsliga växter med fiberduk.

Ny rabatt – lägg tidningar direkt på gräset som blir en miljövänlig marktäckare. Fyll på ett par decimeter med jord och skapa på så sätt en upphöjd plantering.

Fler tips – finns på Helenas blogg: http://helenashemotradgard.blogspot.com

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Marklund