Under 2023 ökade antalet arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro med elva procent jämfört med året innan, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Ökningarna gäller både kvinnor och män. Sett till ålder var det pojkar och män mellan 16 och 24 år som gjorde flest anmälningar.
Antalet dödsolyckor i arbetet ökade också kraftigt, och drabbar oftare män än kvinnor. Under 2023 anmäldes 55 dödsolyckor inom den svenska arbetskraften, vilket är 15 fler än året innan. Fem dödsolyckor anmäldes bland personer med utländskt medborgarskap som arbetat i Sverige. Tre personer dog i arbetsmarknadsåtgärder eller andra aktiviteter som omfattas av Socialförsäkringsbalken.
– Det kan vara personer som är praktikanter eller som verkar inom militären, men som inte ingår i svensk arbetskraft, säger Sonya Aho, pressekreterare vid Arbetsmiljöverket.
Samtidigt minskade anmälningarna om arbetssjukdomar med 28 procent, men det är fortfarande nästan dubbelt så vanligt att kvinnor drabbas. Det är oroväckande, enligt Lars Lööw, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
"Det är främst kvinnor inom vård och omsorg samt utbildning som drabbas av sjukdomar orsakade av organisatoriska och sociala faktorer, som hög arbetsbelastning, med liten möjlighet att påverka sitt arbete och återhämta sig", säger han i ett pressmeddelande.