Åklagaren vill se livstid för mordfriad

En man hittades död i en utbrunnen bil utanför Eskilstuna i december 2018. Misstankarna riktades mot hans sambo, eftersom hon gjort transaktioner från hans konto. Tingsrätten valde att fria henne från mordmisstankarna, men nu överklagar åklagaren domen.

Åklagaren överklagar Eskilstuna tingsrätts dom, som friade en 45-årig kvinna från mord. Arkivbild

Åklagaren överklagar Eskilstuna tingsrätts dom, som friade en 45-årig kvinna från mord. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott & Straff2020-07-27 20:10

Kammaråklagare Anna Asklöf överklagar domen från Eskilstuna tingsrätt, som friade den 45-åriga kvinnan från mordåtalet. Däremot fälldes hon för brott mot griftefriden och grovt bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning. Hon hade genom att använda sig av sambons personuppgifter och bank-id fört över pengar från hans konto till sitt eget.

Åklagaren begär att hovrätten ska ändra tingsrättens dom och döma kvinnan till livstids fängelse för mord alternativt vållande till annans död, grovt brott. Hon anser att tingsrätten kom till fel slutsats när det gäller kvinnans uppsåt och att det är ställt utom rimligt tvivel att kvinnan uppsåtligen, genom våld, kvävning, anläggande av brand, förgiftning eller på annat okänt vis tillfogat sambon kroppsskador i sådan omfattning att han berövats livet.

Dessutom anser åklagaren att det finns omständigheter som talar för att mordet var planerat och noga överlagt. Motivet skulle ha varit ekonomiskt.

Om hovrätten skulle dela tingsrätten bedömning och anser att det inte är ställt bortom rimligt tvivel att kvinnan uppsåtligen dödat sambon anser åklagaren att kvinnan under alla förhållanden i vart fall av oaktsamhet har orsakat sambons död.

Fakta: Överklaga till hovrätten

Den som är missnöjd med tingsrättens dom har möjlighet att överklaga domen till hovrätten.

I korthet krävs att överklagande ska ske skriftligt inom tre veckor från det att domen meddelades. Överklagandet ska skickas till tingsrätten som kontrollerar att överklagandet har kommit in i rätt tid. Om överklagandet kommit in i rätt tid skickas det och alla handlingar i målet till hovrätten.

I vissa mål krävs det att hovrätten först tar ställning till om målet ska tas upp i hovrätten. Ett sådant ställningstagande kallas för prövningstillstånd.

Hovrätten ger prövningstillstånd i fyra fall:

När hovrätten är tveksam till om tingsrätten dömt rätt.

Om det behövs för att hovrätten ska kunna bedöma om tingsrätten dömt rätt.

Om det är viktigt att hovrätten prövar målet för att andra domstolar ska få vägledning inför framtida bedömningar av liknande frågor.

När det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet, till exempel att tingsrätten har begått ett allvarligt misstag.

Källa: domstol.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!