Polisen sågar egna utredningen i Arbogafallet

Polisen är mycket självkritisk om sin hantering av det så kallade Arbogafallet. En granskning slår fast att polisen borde ha inlett en förundersökning när Arbogakvinnans make hittades död – och att personal utan rätt kompetens arbetade med mordutredningen.

Sommarstugan utanför Arboga där dödsfallet, mordet och mordförsöket ägde rum. Arkivbild.

Sommarstugan utanför Arboga där dödsfallet, mordet och mordförsöket ägde rum. Arkivbild.

Foto: TT

Brott & Straff2020-12-08 20:20

Polisens tillsynsenhet har granskat hur myndighetens personal agerade i samband med att Arbogakvinnans make hittades död i en sjö vid hennes familjs sommarstuga i augusti 2015, och utredningen om mord respektive mordförsök på kvinnans två föräldrar ett år senare i samma sommarstuga.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att dödsfallsutredningen hanterades bristfälligt, att uppgifterna i den borde ha lett till en förundersökning och att sekretesskyddade uppgifter lämnades ut av polisanställda till utomstående.

Tillsynsenheten konstaterar dessutom att personalbrist ledde till att utredningen om mord och mordförsök inte kunde utredas på rätt sätt, och att personal "utan adekvat kompetens utförde potentiellt avgörande utredningsåtgärder".

Granskningen föreslår en grundligare handbok om utredningar av dödsfall, och att den interna regleringen för om- och överprövningar av polisens beslut ska utvecklas.

Rikspolischefen Anders Thornberg ska vidta de åtgärder som granskningen föreslår, enligt pressmeddelandet.

Bakgrund: Sommarstugemorden

I augusti 2015 hittas kvinnans make död på grunt vatten nedanför hennes familjs sommarstuga utanför Arboga. Det avskrivs som en olycka.

Ett år senare attackeras kvinnans pappa och mamma med kniv i samma sommarstuga. Pappan dödas och mamman skadas svårt. Snart riktas misstankarna mot kvinnan och hennes dåvarande pojkvän.

Misstankar om att allt inte står rätt till i fallet med makens död väcks. I slutet av 2016 delges kvinnan misstanke om grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning och mord på honom.

I augusti 2017 kommer domen från Västmanlands tingsrätt. Kvinnan döms till livstids fängelse för bland annat mord och mordförsök på föräldrarna samt anstiftan till mord på maken. Den tidigare pojkvännen döms för mord och försök till mord till fängelse i 14 år och utvisning.

Den 27 februari meddelar Svea hovrätt sin dom. Kvinnans och expojkvännens domar i tingsrätten gällande mordet och mordförsöket på föräldrarna fastställs. Kvinnan frias däremot för anstiftan till mord på maken.

Kvinnan har konsekvent nekat till alla anklagelser. Den tidigare pojkvännen har erkänt mord och mordförsök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!