Under den senaste våldsvågen i Sverige har hemmagjorda bomber använts vid flera tillfällen. Förra veckan greps två personer vid Stockholms centralstation som, enligt uppgifter till Aftonbladet, hade en termosbomb i en väska.
Båda är anhållna på sannolika skäl misstänkta för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott samt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.
Viss risk
Hur vanligt förekommande hemmatillverkade bomber är på offentliga platser går inte att säga, enligt Marie Borgh, sektionschef på Nationella bombskyddet.
– Om man ska utföra en sprängning måste föremålet transporteras från A till B. De flesta transporter sker av någon som fått i uppdrag att göra det. Det kan vara allt från att man kör sin egen moped, bil eller det kollektiva, säger Borgh.
Henric Östmark, enhetschef på FOI och expert på sprängmedel, berättar att det finns flera fall där tändmedel funnits i sprängmedlet under transporten.
– Det gör att bomben blir ännu känsligare. Det finns en viss risk för att den sprängs om man skulle tappa den.
Lätta att tillverka
Enligt Henric Östmark är bomberna lätta att tillverka om man har tillgång till utgångsmaterialen. Det är också relativt enkelt att få tag på civila sprängämnen, som dynamit.
– Det stjäls fortfarande från byggarbetsplatser. Det har också funnits bombfabriker i Sverige där man har kunnat köpa bomber rakt av. De sprängmedel som normalt använts den senaste tiden är civila, stulna sprängämnen eller explosiva bangers som man kan köpa från utlandet via internet.
Hur stor skada bomben kan orsaka beror på hur stor den är.
– De som vi har sett i Sverige har varit allt från en liten termos med ett par hekto av något sprängämne, till stora bomber där vi pratar om kilon. Vi har sett att en hel radhuslänga förstörts och fasader till byggnader, säger Östmark.