Granskning: Poliser läcker till gängen

Polisanställda värvas av gängkriminella för att förvarna om tillslag, läcka sekretessbelagda uppgifter och information om arbetsmetoder, rapporterar Dagens Nyheter. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommer nu att kalla polisledningen till möte.

Polisanställda värvas av gängkriminella för att få information, visar en granskning av Dagens Nyheter. Arkivbild.

Polisanställda värvas av gängkriminella för att få information, visar en granskning av Dagens Nyheter. Arkivbild.

Foto: Maja Suslin/TT

Brott2024-04-28 08:54

De kriminella har flera metoder för att få tillgång till hemliga uppgifter. Att inleda sexuella relationer med polisanställda är återkommande, visar DN:s kartläggning av ärenden i polisens personalansvarsnämnd.

Sedan 2018 har 514 anmälningar om misstänkta läckor gjorts. De innefattar både fall som inte gått att belägga och ärenden som lett till fällande domar.

Minst 30 polisanställda har av olika anledningar pekats ut som säkerhetsrisker och tvingats sluta eller sagt upp sig själva. I 14 fall finns starka belägg, i flera fall även domar, som visar att polisanställda lämnat ut hemliga uppgifter till den organiserade brottsligheten.

Läckor sammanfaller i tid med minst fyra hämndattentat, där människor har skadats eller mördats.

– Det är farligt för demokratin. Folk riskerar att tappa tron på samhället, säger Martin Valfridsson, avdelningschef för Särskilda utredningar på polisen, till DN.

Enligt Gunnar Strömmer bedriver polisen ett intensifierat arbete för att förebygga, förhindra och avslöja korruption och infiltration.

– I närtid kommer jag att ha ett möte med polisens ledning för att följa upp de nu aktuella uppgifterna, och i samband med det överväga behovet av ytterligare åtgärder, säger justitieministern till DN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!