Späckhuggarens död utreds

Den fem meter långa späckhuggare som hittades död i Hunnebostrand på torsdagen undersöks nu för att ta reda på mer om hur den levt och varför den dog.
–Det är unikt att vi har möjlighet att få så färska prover, säger Linnea Cervin på Naturhistoriska Riksmuseet.

Späckhuggaren som hittades död i Hunnebostrand undersöks nu av personer från Statens veterinärmedicinska anstalt. Arkivbild.

Späckhuggaren som hittades död i Hunnebostrand undersöks nu av personer från Statens veterinärmedicinska anstalt. Arkivbild.

Foto: Jan Kåre Ness/TT

Djur2023-05-19 12:15

Det var på torsdagsmorgonen som polisen kontaktades av en förbipasserande privatperson som hittat den döda späckhuggaren i Hunnebostrand. Den hade fastnat i en brygga i en småbåtshamn.

– Just nu är det kollegor från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, på plats och skär i den för att ta så många prover som möjligt, säger Linnea Cervin på Naturhistoriska Riksmuseet.

Museet har tillsammans med SVA uppdrag från Havs och Vattenmyndigheten att övervaka marina däggdjur och deras hälsa.

Linnea Cervin berättar att genom analyser av bland annat, blod, späck muskler hoppas de förutom dödsorsaken, få veta mer om djurets ålder, genetik och hur den påverkats av miljön.

Om logistiken tillåter kommer Naturhistoriska riksmuseet att transportera upp späckhuggaren skalle för att bevara benen.

– Det blir den största späckhuggarskallen vi haft på 60 år. Men skallen väger mellan ett halvt och ett ton så det kan vara lite kruxigt att få upp det, säger Linnea Cervin.

Späckhuggare, som är den största arten i delfinfamiljen, brukar gå att observera vid västkusten under sommarmånaderna, men sällan så tidigt som i maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!