Forskare från Lund, Tyskland och Tjeckien har i en ny studie gjort något av ett genombrott när det kommer till kampen mot den envisa skadeinsekten som hotar landets skogar.
Granbarkborren är en skalbagge som blir högst en halv centimeter lång och som i sällskap med andra borrar gör stor skada på skogens träd. Den hittar träden, men också partners att para sig med, med hjälp av luktsinnet.
Den fångar lukten genom receptorer i sina antenner. Forskarna har identifierat 73 av dem, och dessutom lyckats karakterisera vilka doftämnen –feromonsubstanser –som två av dem svarar på.
Det är en upptäckt som kan bli användbar för framtida bekämpning.
"Ett stort antal olika barkborrearter använder de här feromonsubstanserna när de kommunicerar med dofter, så att vi har lyckats karakterisera dem är ett genombrott i forskningen", säger Martin N Andersson, som har lett forskningsgruppen, i ett pressutskick från Lunds universitet.
Den nya kunskapen kan användas för att försöka hitta andra doftämnen som binder ännu bättre till de två karakteriserade receptorerna, och som i sin tur kan användas för att störa granbarkborrarnas feromonkommunikation och därmed hindra insektens framfart.
Forskningen har nyligen publicerats i tidskriften BMC Biology.