Tycker du att all lager smakar ungefär likadant kan det ha sin förklaring. Den jäst som används för att brygga lageröl kommer från samma cirka 500 år gamla jäststam, vilket gör jästvarianterna genetiskt sett väldigt lika.
Nu har forskare vid Stockholms universitet och Universidad de Santiago i Chile korsat en vild jäst, som växer i barken på träd i skogarna i chilenska Patagonien, med en kommersiell ale-jäststam och fått fram en ny hybrid.
Hybriden gav upphov till nya "aromatiska profiler", skriver forskarna i Plos Genetics, vetenskapstidskriften där fyndet presenteras. Smaken beskrivs som åt det örtigare eller kryddigare hållet.
Den nya jästen gav även högre alkoholproduktion och snabbare jäsning. Det beror bland annat på att den kan konsumera sockret i vörten, som bildas under bryggningsprocessen, mer effektivt än tidigare sorter.
Mer kan finnas att hämta hos skogens jästsvampar, tror forskarna.
"Det finns många vildväxande jästsvampar i skogarna i Patagonien och på andra håll i världen som skulle kunna vara användbara för industrin, men deras potential har ännu inte upptäckts", säger Rike Stelkens, docent i mikrobiologi vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.