De trotsar viruset och gifter sig på nätet

Det skulle bli den stora dagen i livet. Bröllop med släkt och vänner, fest och firande. Och så kommer coronaviruset och ställer allt på ända. Men skam den som ger sig tänker Elina Norrby och Andreas Wilnerzon från Örebro, som gifter sig den 23 maj som planerat – men flyttar vigseln och festen till nätet.

"Vi tänker liveströmma vigseln på nätet och sedan kör vi festen digitalt. Bara den närmaste familjen kommer att finnas på plats", säger Elina Norrby tillsammans med blivande maken Andreas Wilnerzon.

"Vi tänker liveströmma vigseln på nätet och sedan kör vi festen digitalt. Bara den närmaste familjen kommer att finnas på plats", säger Elina Norrby tillsammans med blivande maken Andreas Wilnerzon.

Foto: Julia Carlsson

Hälsa och sjukvård2020-04-12 19:35

De har planerat sitt bröllop i två år och bjudit in 160 gäster. Allt skulle bli perfekt. Om det nu inte vore för pandemin. Men till skillnad från många andra par beslutade sig Elina Norrby och Andreas Wilnerzon för att inte skjuta upp.

– I stället tänker vi liveströmma vigseln på nätet och sedan kör vi festen digitalt. Bara den närmaste familjen kommer att finnas på plats, säger Elina Norrby.

Att skjuta upp bröllopet eller festen var aldrig aktuellt.

– Vi vill köra nu. Att ha fest senare är ju tråkigt. Det är inte samma hype, säger Andreas Wilnerzon.

Väljer andra vägar

Men många brudpar väljer andra vägar. De skjuter upp eller skalar ner. Eller gifter sig och skjuter på festen. Och några väljer att gå från stort bröllop i kyrkan till litet i rådhuset.

Alternativen är många och valen svåra. För många är det särskilt känsligt att äldre släktingar inte kan vara med eftersom de rekommenderas att stanna hemma på grund av smittorisken.

– Det är väldigt många vigslar som ställs in just nu. Jag hade nyligen en vigsel som flyttade från augusti i sommar till augusti 2021, berättar Johannes Imberg, församlingsherde i Fässbergs församling i Mölndal.

– Vi känner med paren som har planerat och sett fram emot detta. De har planerat sitt livs dag men känner sedan att de måste skjuta upp. Vi vill finnas där för att stötta. Vi försöker också presentera att det finns andra sätt att göra det på.

Oroliga för virus

Bloggaren Sara-Linnea Olsson genomförde nyligen en enkät på en bröllopssajt. Underlaget är begränsat men det kan ge en fingervisning att 72 procent av de som planerade att gifta sig i år svarade att de var orolig att coronaviruset ska påverka deras bröllopsplaner.

Men det finns också andra som drabbas. Bröllop är en stor bransch och mot många av aktörerna slår osäkerheten hårt. För festlokaler ekar bokningskalendern plötsligt tom. Några går i konkurs vilket gör att brudparens inbetalda förskott på 10 000-tals kronor kan gå upp i rök. Florister, frisörer, makeupartister och bröllopsfotografer blir avbokade.

– Nu är det tomt i maj, men å andra sidan dyker det upp nya bokningar i september, säger Mika Ågren, bröllopsfotograf i Göteborg.

För att inte tala om reseproblem. Det är inte bara så att det finns släkt och vänner som har svårt att ta sig till de tilltänkta vigslarna. Butiker kan ibland få svårt att garantera att en brudklänning kan levereras i tid, på grund av produktionsstopp utomlands och svårigheter med leveranser.

Fakta: Bröllop i Sverige

Under 2019 ingicks 48 481 äktenskap i Sverige. Det är den lägsta siffran sedan 2006. Hur viruset kommer att påverka statistiken för 2020 vet vi först efter årsskiftet.

2019 hade Stockholm län flest antal vigslar, 12 569, följt av Västra Götaland med 8 514, Skåne 6 493, Östergötland 2 080 och Uppsala 1 803.

Lägst antal vigslar skedde i Gotlands län 245, Jämtland 498, Blekinge 715, Kronoberg 896 och Kalmar 1 005.

Under 2019 gifte sig 34 357 kvinnor och 35 843 män för första gången. Medelåldern för dem som gifte sig första gången var 33,9 år för kvinnor och 36,3 år för män.

Totalt var närmare 3,4 miljoner personer i Sverige gifta vid 2019 års utgång.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!