En sjukdom räknas som arbetssjukdom om den har uppkommit under arbetstid eller till följd av arbete, till exempel om man blir smittad på sin arbetsplats. Preliminära siffror visar att det under årets första halvår inkom 8 596 anmälningar om arbetssjukdom till myndigheten – en ökning med 60 procent jämfört med samma period förra året.
– I princip hela ökningen är corona-relaterad, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket, till SVT.
Majoriteten av anmälningarna, 6 300, rör kvinnor. Det är en ökning med 85 procent jämfört med förra året. För män ligger ökningen på 16 procent, upp till 2 296 anmälningar. Den stora skillnaden kan enligt SVT bero på att fler kvinnor jobbar inom vård och omsorg, de mest utsatta branscherna för viruset. 4 913 anmälningar rör branschen, en ökning med 219 procent.
Inom flera andra yrkesområden minskade däremot antalet anmälda arbetssjukdomar. Inom kultur-, nöje- och fritidsbranschen till exempel minskade de med 43 procent, enligt ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket.
Preliminärt inträffade det även färre dödsolyckor och arbetsolyckor, något som enligt myndigheten troligtvis beror på att många har jobbat hemifrån under perioden.