– Vi har fått fler samtal under hela 2020, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Barnens rätt i samhället (Bris).
Barnen känner oro, till exempel för släktingar som kan bli sjuka i covid-19, men också för sin egen situation i skolan, hemma och med kompisar, berättar han.
I mitten av december fick elever i vissa skolor runtom i landet återgå till distansundervisning igen. Många samtal till Bris sedan dess handlar om skolan.
– Det har blivit tydligt hur viktig skolan är. För kontinuiteten, kompisarna, de vuxna i skolan som är viktiga för barnen, för kunskapsinhämtningen och för rutinerna och normaliteten, säger Magnus Jägerskog.
Jenny Klefbom, legitimerad psykolog, arbetar med barn i skolan. Hon konstaterar att pandemin skapar problem för många, särskilt för barn med sämre förutsättningar. Det är till exempel inte självklart med bredband i alla hem. Många bor trångt och för den som har det svårt med att få struktur på tillvaron blir hemstudier knepigt.
Men för många verkar distansundervisningen i skolan fungera rätt så bra, tycker hon. De verkar klara av hemstudierna hyfsat.
– En stor grupp tycker nog att det är tråkigt. Jag tror att de flesta tycker att nackdelarna överväger. Man mår bra av rutiner och behöver det sociala livet i skolan.
Präglas av krisen
Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau) har just sammanställt en rapport som pekar på att barn och unga kan präglas av krisen under lång tid framöver. Oro, stress och missad undervisning i förskola och skola kan komma att påverka barnen och klyftorna mellan barn som har det väl förspänt och barn från mer utsatta förhållanden växer.
Ändå kan det för en del finnas något gott mitt i eländet, resonerar Jenny Klefbom. Pandemin och hemmasittandet blir en välbehövlig paus från överflödet av stimulans. En chans till en slags "mindfulness".
– Vi ser en skenande ohälsa bland unga och vi vet inte varför. Många, jag också, tror att det kan vara en följd av informationssamhället och alla oändliga möjligheter till val som finns nu.
"Tech-adhd"
Alla ägnar sig åt flera saker samtidigt – mobilen är full av sociala medier, sms och meddelanden, samtidigt som samtal förs med flera kompisar samtidigt runt om, förklarar hon.
– Det blir nästan som ett slags "tech-adhd". Då kan hemmastudier ge chans till lite vila för hjärnan. Nu har de fått anpassa sina vanor. Bara umgås med en person, ta promenader och många pratar nog jättelänge i telefon. Det är annars ett bortglömt sätt att umgås.
Visst kan barn försjunka i sina mobiler hemma också, särskilt om det är tråkigt, men det blir ändå inte samma bombardemang av stimulans, tycker hon.
För ungdomar och studenter som just nu är på väg ut i vuxenlivet blir det en konstig situation.
– Förmodligen är det många som börjar vuxenlivet i passivitet. Kanske tvingas de att plugga mot sin vilja. Livet står på hold, och det är väldigt tråkigt, säger Jenny Klefbom.
Långtidseffekter
Ifau pekar också på att pandemin kan komma att påverka både utbildningsval och karriärutveckling för unga.
– Forskning visar att att arbetslöshet när man just kommit ut i vuxenlivet kan ha långvariga effekter, säger Maria Hemström Hemmingsson, generaldirektör för Ifau.
Karriären utvecklas sämre för dem som tvingas ta lägre kvalificerade jobb och forskning visar att det kan ta upp mot tio år eller mer att komma ifatt. Generation corona är hårt drabbad, konstaterar hon.
– Det behövs stöd till ungdomar. Man har ensidigt betonat minskning av smittspridning och dödsfall, men det här kommer att drabba unga under lång tid, säger hon.
Hennes råd är att fortsätta att söka alla jobb som går, även om det känns hopplöst, och se till att upprätthålla rutiner.
– Det är så viktigt att inte tappa fotfästet. Duscha och lämna exempelvis ditt hem varje dag. Det låter banalt, men är viktigt.
Hopp om framtiden
Hon tror att den dåliga stämpel som arbetslöshet kan ge antagligen inte finns nu.
– Nej, det ses nog som att de som kommer ut nu har haft otur. Jag hoppas och tror att det inte kommer att upplevas som att ”det är fel på den som varit arbetslös”, arbetslösheten blir inte en individuell belastning.
Fast det finns ändå lite hopp om en annan framtid, tror de alla. Vaccinet gör att detta antagligen inte håller på för evigt.
– Det kommer att gå över. Håll i och håll ut, det finns ljus tunneln, säger Maria Hemström Hemmingsson.
– Vi ser ändå ett slut på det här, säger Jenny Klefbom.