Nya och gamla ättikstrender ökar försäljning

Mer picklade grönsaker och miljövänlig städning har lett till att försäljningen av ättika skjutit i höjden.
–Jag tror båda dessa intressen kommer fortsätta växa, säger Catharina Johansson, marknadschef på Kavli.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Hem och trädgård2020-08-18 21:15

Ättika som man köper i livsmedelsbutiker är en blandning av ättikssyra och vatten, andelen ättiksyra avgör om det kallas ättika eller ättikssprit. Eftersom ättikssyra förhindrar tillväxten av sjukdomsframkallande bakterier används den som konserveringsmedel vid inläggning av diverse livsmedel. Till det har ättika använts i hundratals år i Sverige.

På senare tid har en "ny" trend vuxit fram där allt fler väljer att använda ättika för att göra egna, miljövänliga, rengöringsmedel för städning. Men även till detta har ättikan använts länge i svenska hem.

– Det är ett gammalt husmorstips, ättika använde man innan alla de här kommersiella rengöringspreparaten kom i handeln, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.

Marie-Louise Danielsson-Tham var under 2008 och 2009 en av två programledare för tv-programmet Rent hus som visades i TV4. Hon använder själv helst ättika när hon städar.

– Jag är ingen vän av kemikalier. Jag fick en massa olika preparat när vi gjorde Rent hus men de står på några hyllor i ett skåp och väntar på bättre tider.

Intresse för inlagda grönsaker

Försäljningen av ättika till dagligvaruhandeln har ökat med 35 procent under årets första sex månader, uppger Kavli som sedan 2012 äger Perstorps ättika.

– Den har ökat under flera år men den har accelererat på senaste tiden. Vi ser ett ökat intresse för inläggningar och antalet olika råvaror som man lägger in har ökat. Förut var det mest gurka men nu har många börjat pickla rödlök till exempel. Folk har även börjat använda ättika när de gör egna rengöringsmedel, säger Catharina Johansson, marknadschef kategori smaksättning på Kavli.

Hon uppskattar att försäljningen under sommarmånaderna ökat med så mycket som 50 procent och hon tror att trenden håller i sig.

– Jag tror att det finns ett genuint intresse, dels för att lägga in grönsaker, men även att hitta andra sätt att städa än att använda färdiga produkter. Jag tror båda dessa intressen kommer fortsätta växa.

Ökning hos återförsäljarna

Hos Coop har försäljningen ökat med omkring 30 procent de senaste fem månaderna. Om det är städrelaterat eller inte är svårt att säga, uppger de. Även hos Willys har man märkt av den ökade efterfrågan.

– Det är inte en artikel som säljer i gigantiska volymer men det handlar om en noterbar ökning. Det är en trend att folk intresserar sig mer för husmorstips och olika influerare har lyft ättika som en produkt för städning i sina kanaler, säger Johanna Eurén, presskontakt på Willys.

Fakta: Expertens bästa städtips med ättika

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien ger sina fem bästa städtips med ättika.

1. Kaffebryggare.

Blanda en deciliter 24-procentig ättika med sex deciliter vatten. Sätt på kaffebryggaren och låt blandningen brygga igenom till hälften. Stäng sedan av och låt verka i tio minuter innan du brygger igenom resten. Brygg sedan igenom med vatten fyra till fem gånger för att kaffet inte ska smaka ättika.

2. Tvättmaskinen.

Häll en till två deciliter 24-procentig ättika i tvättmedelsfacket och kör ett vittvättsprogram på 90 grader. Blanda inte ättika och vittvättmedel för då kan det blidas farliga gaser.

3. Kakelfogar som blivit smutsiga eller angripna av svartmögel.

Blanda hälften 24-procentig ättika och hälften vatten och stryk på med en gammal tandborste. Låt verka i fem minuter och skrubba sedan med tandborsten.

4. Kylskåpet.

Stänga av det och plocka ut maten. Rengör med ljummet vatten och diskmedel och torka torrt. Blanda en halv deciliter 24-procentig ättika med tre och en halv deciliter vatten. Gnid in det i kylskåpet. Detta är en av de få antimögelmedel som är godkända att komma i kontakt med livsmedel.

5. Kalkavlagringar kring vattenkranar.

Stryk på 24-procentig ättika och låt ligga i fem till tio minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!