Expert: Kommer krävas fångutväxling med Iran

Ett internationellt avtal för fångutväxling med Iran. Det är vad som sannolikt kommer att krävas för att få hem den fängslade svensken Johan Floderus, enligt folkrättsexperten Pål Wrange. Huruvida Sveriges regering kommer att gå med på detta är däremot en helt annan fråga.

En svensk diplomat fängslades i fjol i Teheran. Arkivbild.

En svensk diplomat fängslades i fjol i Teheran. Arkivbild.

Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Iran2023-09-07 07:33

TT: Johan Floderus har suttit fängslad i Iran i över 500 dagar. Enligt uppgifter till TT som en konsekvens av det pågående rättsfallet mot iraniern Hamid Noury i Stockholm. Hur ser du på situationen?

– Det är ovanligt. Det har hänt några gånger att svenska medborgare har fängslats utomlands för påstådda spioneribrott. I just det här fallet har det spekulerats i någon form av gisslansituation och det är ju ännu mer ovanligt, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

– Men det är inte unikt: den svenske medborgaren Ahmadreza Djalali är fängslad i Iran under liknande omständigheter.

"Finns lagliga möjligheter"

TT: Är det i slutändan en fångutväxling som kommer att krävas för att få Johan Floderus frisläppt?

– Ja, det är sannolikt att det kommer vara det.

TT: Hur skulle det gå till rättsligt?

– Det finns lagliga möjligheter att överföra verkställandet av ett straff till ett annat land. Men det måste till ett avtal mellan Sverige och Iran. Sen skulle det krävas ett beslut av regeringen eller Kriminalvården.

– Det är i första hand Kriminalvården som fattar beslut om detta, men om det finns särskilda skäl så kan de överlämna ärendet till regeringen och det kan man tänka sig att de gör i det här fallet.

TT: Kommer den svenska regeringen gå med på en fångutväxling?

– Det är väldigt svårt. Många kommer att tycka det är fel hur de än gör men jag har svårt att tänka mig att man skulle ge efter. Det skulle vara att bjuda in till mer gisslantagande.

"Finns inte ett Iran"

Enligt Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (UI), har de svensk-iranska relationerna försämrats de senaste åren.

– Rättegången mot Hamid Noury är såklart en aspekt av det. Sverige är en del av EU och EU:s relation med Iran har stadigt försämrats på grund av problemen med kärnenergiavtalet och Irans stöd till Ryssland och kriget i Ukraina.

TT: Johan Floderus anklagas för spioneri. Finns det någon substans i anklagelserna?

– Där vill jag inte säga något alls för vi vet inte. Spioner finns, men om Iran faktiskt tagit en riktig spion är en annan sak. Det är i alla fall tydligt att i de fall där de själva slagit på trumman så finns det en tydlig politisk motivation.

TT: UD jobbar intensivt med ärendet och även EU har krävt att Floderus ska släppas. Påverkas Iran av den yttre pressen?

– Min analys är att det inte finns ett Iran i singular. Den iranska regeringen och utrikesdepartementet kan säkert tycka att det här är en mardröm för det gör deras jobb svårare. Men det är bara en röst inom Irans säkerhetsetablissemang och en relativt liten röst. Den institution inom apparaten som har anhållit flest personer är Revolutionsgardet och jag skulle tro att de är involverade även i det här fallet.

Fakta: Det vet vi om den fängslade svensken i Iran

Den svenske EU-diplomaten Johan Floderus är i 30-årsåldern och kommer ursprungligen från Västsverige. Han har bland annat arbetat nära Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S).

Våren 2022 reser han till Iran tillsammans med vänner. Hans familj skriver till Aftonbladet att det handlar om en semesterresa för att hälsa på en vän.

Under resan grips han och anklagas av Iran för spioneri.

Samtidigt med gripandet pågick en rättegång i Stockholm mot iraniern Hamid Noury. Han dömdes för ett år sedan till livstids fängelse för brott mot folkrätten och mord, för sin inblandning i avrättningar av politiska fångar i Iran 1988.

Källor till TT uppger att gripandet i Iran var en direkt följd av det pågående rättsfallet mot Noury. Fallet prövas just nu av hovrätten.

Flera andra västerländska fångar i Iran har under det senaste året frigivits, bland annat genom fångutväxlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!