Med hjälp av modeller från FN:s klimatpanel IPCC har forskare undersökt risken för ett isfritt hav i Arktis. Det visar sig kunna ske snabbare än väntat – före 2030, kanske redan 2027.
– Jag trodde inte på det först, men det var så tydligt, säger Céline Heuzé, klimatolog vid Göteborgs universitet och huvudförfattare till studien som publiceras i Nature Communications.
Kedja av väderhändelser
För att all is ska försvinna från Arktis hav krävs en kedja av väderhändelser. Havsisen ska vara tunnare än normalt när hösten börjar. Det krävs även en värmebölja någon gång under vintermånaderna som hämmar tillväxten av ny is. Sedan är isen redan så tunn och skör att en kraftig storm under sommaren räcker för att göra havet isfritt.
De enskilda väderhändelserna har redan inträffat flera gånger, men inte i följd. Sannolikheten för att det ska ske ökar med klimatförändringarna.
Céline Heuzé har precis själv kommit tillbaka från en expedition vid Nordpolen och sett med egna ögon hur tunn isen har blivit.
– Den var så tunn att det kan inträffa när som helst nu. Det är en ren slump att det inte redan har hänt, allt som krävs finns där.
Ökar sannolikheten
Havsisen ligger som ett lock över vattnet och om det försvinner stiger värmen i havet som får svårare att frysa till is igen. Det i sin tur ökar sannolikheten för extrema väderhändelser som stormar och skyfall på norra halvklotet.
En dag utan havsis i Arktis kanske inte är så mycket, men det som oroar forskarna är att risken är stor att det blir den första dagen av många.
– En dag kanske inte är så dramatiskt. Men en dag blir tio dagar, blir en månad. Att havsisen försvinner påverkar oss redan, säger Céline Heuzé.
Går det att vända utvecklingen när den isfria dagen väl är här?
– Risken minskar om vi minskar våra utsläpp. Helst i dag.