– Jag blev chockerad, som alla andra. Jag såg bilderna på Twitter där de visade själva explosionen och kontaktade omedelbart mitt folk på UD, säger Ann Linde.
Utrikesdepartementets arbete handlar initialt om att ta reda på vad som hänt – och kartlägga behovet av insatser.
– För vår del tittar vi på om det finns skadade, saknade eller omkomna svenskar. Sedan tittar vi på de drabbade i landet och vad som behövs i form av stöd? Det är svårt i precis i början, när man inte vet vad det är som hänt, säger Linde.
"Rätt kanaler" för stödet
600 svenskar har registrerat att de befinner sig i Libanon, men den svenska ambassaden uppskattar att det finns 2 000–3 000 svenskar i landet.
– Ett ytterst litet fåtal har bett om hjälp för att ta sig hem. Men flygplatsen är intakt och öppen, så det går fortfarande kommersiella flyg hem därifrån.
I Sverige bor många med rötter och släkt i Libanon och för dessa har UD upprättat en nödjour som man kan kontakta dygnet runt, om man är orolig för sina anhöriga.
Från Libanons håll har man aktiverat EU:s civilskyddsmekanism, uppger Linde. Den innebär att Sverige kan bistå med framför allt ambulansflyg.
– Det har inte efterfrågats än. Vi har fått förfrågan om mediciner och byggmaterial, så som glas, cement och fönster. Man efterfrågar också tält, mat och stöd till de drabbade familjerna, säger hon.
TT: Hur kan man från Sveriges håll säkerställa att stödet används till rätt saker, med tanke på korruptionen i landet?
– Det viktiga är att man går via kanaler som man har upparbetade relationer med, såsom FN:s kontor för humanitära frågor, Ocha, som gör en behovsbedömning och samordnar arbetet på plats.
"Måna om att bistå"
Exakt hur Sveriges insatser i krisen kommer att se ut är ännu inte klart, men i krisens första skede är det Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som tar emot förfrågningar om stöd via FN och EU. I ett senare skede är det främst Sida som organiserar det svenska stödet.
– Självklart är vi måna om att bistå med det vi kan från svenskt håll. Vi gör nu bedömningar kring vad vi kan bidra med, säger Jakob Wernerman, chef för nationella insatser och civilskydd på MSB, och fortsätter:
– Eventuellt kan vi bidra med medicinsk utrustning, vi tittar tillsammans med Socialstyrelsen på tillgänglighet och ekonomiska och logistiska förutsättningar för det. Det ska sedan balanseras med vad andra länder kan bistå med och vad Libanon har för behov.
Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Danmark donera 600 kemiska skyddsdräkter till Libanon, medan Norge bistår med 40 ton medicinsk utrustning och 25 miljoner norska kronor.
Rättad: I en tidigare version uppgavs fel geografiskt område för var svenskarna befinner sig.