SKR vill ha fler besked om mottagandet

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) välkomnar regeringens lagförslag om ett mer jämnt fördelat flyktingmottagande. Men organisationen vill ha mer besked om ersättningar.
–Ytterst handlar det om vilka förutsättningar kommunerna får, säger sektionschef Roy Melchert.

SKR välkomnar regeringens lagförslag om flyktingmottagandet, men vill ha ytterligare besked om ersättning för kommunerna. Arkivbild.

SKR välkomnar regeringens lagförslag om flyktingmottagandet, men vill ha ytterligare besked om ersättning för kommunerna. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kriget i Ukraina2022-04-08 15:41

Regeringen vill att flyktingmottagandet – i spåret av Rysslands invasion av Ukraina – fördelas jämnare över landet än under flyktingströmmen 2015.

Migrationsverket föreslås få anvisa en kommun att mot ersättning ordna boende och uppehåll.

– En jämn fördelning över landet är viktigt för ett bra mottagande. Det gäller ju boende, men det ska också vara ett fungerande mottagande med skola, socialtjänst och omsorg, och då främjas det av en jämn fördelning över landet, säger Roy Melchert på SKR.

76 000 väntas

Totalt väntas 76 000 personer från Ukraina söka skydd i Sverige innan den 1 juli.

TT: Regeringen säger att man beaktat SKR:s synpunkter, har man det?

– Ja, så till vida att vi har sagt att det behövs ordning och reda. Kommunerna kan i dag stötta med evakueringsboende men det finns ingen legal grund att bistå Migrationsverket med mer långsiktiga boenden. Det finns en stor enighet att det blev en väldigt sned fördelning när Migrationsverket upphandlade boenden 2015. Så vi har efterlyst förutsättningar för en jämnare fördelning, säger Roy Melchert.

SKR har tidigare efterfrågat en försäkran om att kommunerna ska få full ersättning för mottagandet – inte bara för boendeplatser utan också för exempelvis skola och omsorg.

"Vill inte se någon flyttkarusell"

Det gör Melchert även nu.

– Men också besked för hur rutinerna ska se ut. Det är viktigt att kommande besked lägger en bra grund för att det blir hållbart både för individ och kommun. Vi vill inte se någon flyttkarusell, där personer får flytta flera gånger, säger han.

TT: Finns risken att vissa kommuner kommer att se det här som en stor belastning?

– Min bild är att det finns en stor vilja i landets kommuner att ta emot personer från Ukraina och bistå. I vissa lägen kommer det behövas en dialog om tajmning, när man ska ta emot individerna, när kommunen kan vara redo, säger Roy Melchert.

– Ytterst handlar det om vilka förutsättningar kommunerna får. Då handlar det om rimliga ersättningar för boende och att det måste finnas ersättningar för alla insatser inom skola, förskola och socialtjänst, vilket inte finns i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!